STF Akka Fjällstuga

Tips

Den enklaste toppturen gör du till Pålnotjåkko. Därifrån har du ett panorama mot Áhkká och Padjelanta – det högre landet. Nära stranden av Akkajaure, bara 300 meter från fjällstugan, finns ett fält som är 200 meter långt och 100 meter brett med den kanske största koncentrationen av Kung Karls spira i norra Lappland.

Skidåkningen i området är utmärkt. Alla varianter finns. Om du vill ha det stora extra hägrar Áhkkás stortopp, 2 015 meter över havet. Från toppen går ett av Sveriges häftigaste åk med en nivåskillnad ner till sjön på mäktiga 1 500 meter. På nordvästsidan av massivet finns det ett isfall på 200 meter att klättra på. Första kända bestigningen från dalen och rakt upp till punkt 1004 gjordes i mars 2008 av två polacker.

Om STF Akka
Läget och omgivningar gör fjällstugan populär bland så vitt skilda grupper som barnfamiljer och alpinister. Från båtlänningen vid Änonjálmme är det två kilometer till STF Akka. Det gör det enkelt att ta sig hit för barnfamiljer, som gärna gör stugan till basläger för några dagar. Fiske, korta vandringar och bad med klipphällar vid bäcken lockar både barn och vuxna. Vid båtlänningen i Änonjalme ligger Kristinas Café som serverar rökt fisk, glödkaka, kaffe och fikabröd under sommarsäsongen.

Fisket i Akkajaure och Voujatätno är bra. Många boende i Ritsem vinterfiskar på Akkajaure, vilket gör att skotertrafiken på sjön tidvis kan vara ganska omfattande. Men vid fjällstugan är det relativt lugnt. Det finns en vinterled som passerar cirka 100 meter från fjällstugan och som går mot Kutjauresjön. Här är trafiken relativt måttlig.

Bra att veta kring stugan
Vintertid är det ibland långt att hämta vatten, beroende på hur det fryser på sjön och hur mycket den är reglerad. Pulka finns att tillgå för transport av vattendunkar. Sommartid finns en enkel dusch med en slang som leder vatten fram till duschen och vattenhämtning.

Bastu
Här finns en liten bastutunna för högst 6 personer som ingår i priset på när du övernattar i fjällstugan. Du kan inte förboka bastun. Gästerna ser själva till att värma upp bastun och hålla elden vid liv.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.