STF Akka Fjällstuga

Mer om STF Akka Fjällstuga

Vid fjällstugan finns två gäststugor med totalt 30 bäddar.
 
Fjällstuga 65:an Norra
En stuga med två 10-bäddsrum, med kök och två sovalkover i varje rum. I hallen finns hjälptelefonen. I det ena 10-bäddsrummet får du ha med hund. När stugan är stängd finns det ett säkerhetsrum som rymmer 2 bäddar.
 
Notera att man får inte ha med hund in i Stora Sjöfallets nationalpark sommartid.
 
Fjällstuga 65:an Södra
En stuga med två 10-bäddsrum, med kök och två sovalkover i varje rum. Det ena rummet används som stugvärdsrum.
 
Vid fjällstugan har du mobiltäckning via GSM Telia.
 
Om STF Akka
Läget och omgivningar gör fjällstugan populär bland så vitt skilda grupper som barnfamiljer och alpinister. Från båtlänningen vid Änonjálmme är det två kilometer till STF Akka. Det gör det enkelt att ta sig hit för barnfamiljer, som gärna gör stugan till basläger för några dagar. Fiske, korta vandringar och bad med klipphällar vid bäcken lockar både barn och vuxna. Vid båtlänningen i Änonjalme ligger ett café som serverar rökt fisk, glödkaka, kaffe och fikabröd under sommarsäsongen.
 
Fisket i Akkajaure och Voujatätno är bra. Många boende i Ritsem vinterfiskar på Akkajaure, vilket gör att skotertrafiken på sjön tidvis kan vara ganska omfattande. Men vid fjällstugan är det relativt lugnt. Det finns en vinterled som passerar cirka 100 meter från fjällstugan och som går mot Kutjauresjön.
 
Upplev
Den enklaste toppturen gör du till Pålnotjåkko. Därifrån har du ett panorama mot Áhkká och Padjelanta – det högre landet. Nära stranden av Akkajaure, bara 300 meter från fjällstugan, finns ett fält som är 200 meter långt och 100 meter brett med den kanske största koncentrationen av Kung Karls spira i norra Lappland.
 
Bastu
Här finns en liten bastutunna för högst 6 personer som ingår i priset när du övernattar i fjällstugan.
 
Bra att veta gällande leder och båttrafik
Vintertid är skid-/skoterleden markerad med björkruskor över sjön. Länsstyrelsen har via entreprenörer kontrollen på isens tjocklek längs leden. Under hela sommarsäsongen finns regelbunden båttrafik mellan Ritsem, Änonjalme och Vaisaluokta, med fasta turer på tidtabell. STF kör inte längre dessa turer men MS Storlule körs i privat regi se sidan https://www.svenskaturistforeningen.se/batar för aktuell information.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor https://www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.