Mer om boendet

Boendets huvudsida: STF Abiskojaure Fjällstuga

Tillgänglighetsanpassad

Bakgrund

På H.M. Konungens 70-årsdag överlämnade Svenska Turistföreningen och länsstyrelserna ett gemensamt gåvobevis på ett fadderskap på 10 000 meter inom initiativet ”Stötta Kungsleden”. Gåvan har oavkortat gått till att tillgänglighetsanpassa STF Abiskojaure Fjällstuga i Abisko Nationalpark. En tillgänglighetsanpassning som nu gör det möjligt för ännu fler att upptäcka väglöst land och njuta av en fantastisk naturupplevelse.

Varför blev det just denna fjällstuga som tillgänglighetsanpassades?

Valet grundar sig i att det är lätt att ta sig till STF Abisko Turiststation, där Kungsleden börjar. Abiskojaurestugorna ligger endast 14 kilometer från STF Abisko Turiststation och är en av de mest välbesökta stugplatserna längs Kungsleden. Dessutom är STF Abisko Turiststation delvis tillgänglighetsanpassad vilket gör det möjligt att välkomna gäster med olika funktionsvariationer.

Varför är denna satsning så viktig?

Vi ser i våra gästundersökningar att intresset för vildmark, friluftsliv och vandring hela tiden ökar. Vi vill därför kunna erbjuda fler människor möjligheten att besöka fina platser i väglöst land.

abiskojaure_792x530

Vad har gjorts inom ramen för tillgänglighetsanpassningen?

Tillgänglighetsanpassningen har genomförts i nära samarbete med Nannie Fredriksson som arbetar som tillgänglighetskonsult och själv är rörelsehindrad efter en skada. Inom ramen för upprustningen har stugplatsen nu fått:

– Ramper mellan husen med mindre däckade uteplatser
– Tillgänglighetsanpassad utetoalett
– Breddade dörrar
– Ny angöring till butiken
– Anpassad bastu
– Ett ombyggt gästkök
– Ändrade sängar så att en rullstolsburen lättare kan komma i och ur sängen
– Skyddslister vid vedkaminerna
– Brandlarm för hörselskadade (vibrerande kudde)

Initialt har vi skapat förutsättningar för att rullstolsburna och synskadade på ett smidigt sätt ska kunna besöka fjällstugan. Av fjällstugans totalt 41 sängplatser har sex stycken tillgänglighetsanpassats för rullstolsburna. Ett av köken och en av utetoaletterna har byggts om samt att bastun anpassats för att kunna välkomna gäster med funktionsvariationer. Ramper har byggts mellan byggnaderna vilket innebär att rullstolsburna gäster kan ta sig mellan gäststugan, bastun, utetoaletten och butiken. Dock finns ingen ramp ner till vattnet.

Hur tar sig gäster med funktionsvariationer till fjällstugan?

Aktörerna i området runt Abisko har förberett sig för att gäster med funktionsvariationer kan komma att besöka området. Exempelvis har skoterleverantören en anpassad skoter med kälkar som kan transportera ut gästerna vid önskemål.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.