STF Abisko Turiststation

Aurora Sky Station

Abisko har länge varit känd för sin midnattssol och sitt norrsken. Redan under 1960-70-talet jobbade man med dessa reseanledningar, men det var år 2000 som ”norrsken i Abisko” paketerades för första gången.

Framgångssagan med norrsken börjar 2002 med Japan, och en man som hette Hirohisa Makino. Länge hade platscheferna undrat varför det är så många japaner som reser till Abisko. Makino, som var en norrskensfantast, och på besök i Abisko, svarade på frågan ”vet ni inte om att Abisko är den bästa platsen i världen för att se norrsken?” ”Alla andra vet ju om det.”  Detta sådde ett frö till en plan för en framtida norrskensupplevelse. 2004 bestämde sig ett japanskt tv-team för att livesända norrsken och sydsken samtidigt. Abisko var platsen som valts för norrsken, och Antarktis för sydsken. Det var en lyckträff för Abisko, då hela himlen sprack upp och det blev ett ”grymt norrsken” som 17 miljoner japaner såg! På Antarktis var det snöstorm.

2005 anställdes Makino som norrskensguide och var en god kontakt in i den japanska marknaden. Men det var ytterligare en japan som gjorde att poletten trillade ner helt och hållet. En sen kväll i november knackar det på ytterdörren och en frusen, lång läderrocksklädd japan stod utanför och sade ”Aurora”. Han hade flugit från Tokyo p g a att ryktet gått om att Abisko hade ”probably the best Aurora”.

Därefter hände allt väldigt snabbt, den första norrskenskameran sattes upp, norrskensprodukten utvecklades och den 23 februari 2007 invigdes Aurora Sky Station. Under årens lopp har Aurora Sky Station fått många olika utmärkelser, priser och utnämningar, flertalet presskanaler har utsett Aurora Sky Station i Abisko till världens bästa plats att uppleva norrskenet på. Resten är historia och framgångssagan fortsätter. Nu satsar vi även på midnattssol och norrsken på hösten.

Boka ett besök på Aurora Sky Station

aurora sky station

Fjällbokningen

010-190 2360 Vardagar kl 9-12

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så återkommer vi med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.