Avkoppling på skärgårdsklippa i Stockholm

10 tips Stockholms skärgård

Med fler än 30 000 öar, kobbar och skär är valmöjligheterna närmast oändliga för dig som vill utforska Stockholms skärgård. Här tipsar vi om tio riktiga smultronställen. De lockar alla med genuin skärgårdsmiljö, bad och upptäckarglädje. Självklart finns möjlighet till övernattning på ett eller flera STF-boenden.

STF Värmdö Sofielund

Med vidsträckt utsikt över Sandöfjärden på norra Värmdö ligger den genuina skärgårdsvillan Sofielund. Här har du hela Stockholms skärgård precis utanför dörren och kan njuta av skärgårdslivet som långsamt passerar precis utanför. Njut av en vedeldad bastu, sov gott i de varsamt renoverade rummen och vakna upp till frukost på punchverandan. Havet är ständigt närvarande – de flesta av rummen har utsikt över havet och strandtomten med sina klippor erbjuder härliga badmöjligheter. Boda brygga ligger alldeles intill Sofielund och härifrån tar du dig in till Strömkajen på cirka två timmar med båt. Så det finns alla möjligheter att både bo skärgårdvackert och samtidigt göra en dagsutflykt in till Stockholms storstadsliv.

Läs mer om STF Värmdö Sofielund

STF Stora Kalholmen vandrarhem


Upplev det enkla, ljuva skärgårdslivet. Vandrarhemmet på Stora Kalholmen är det enda huset på ön och ligger pittoreskt till på en klippa med utsikt över en skyddad vik. Här möts båtluffare som söker stillhet och enskildhet. På ön finns inget rinnande vatten men väl en el-uppvärmd bastu. Ön tar knappt en timme att gå runt och bjuder på bad, promenader och härliga skärgårdsupplevelser. En liten barnvänlig sandstrand ligger inne i viken och på öns ostsida döljer sig berghällar som passar för klippbad. Grillar finns att låna och middagen äter du med fördel utomhus i den magiska solnedgången.

Läs mer om STF Stora Kalholmen vandrarhem

STF Möja vandrarhem


På STF Möja vandrarhem bor du hemtrevligt och centralt på Möja, en kort promenad från båtbryggan i Berg. Café, bageri, restaurang och affär finns precis runt knuten. Det är perfekt att utforska ön på cykel, längs landsvägen som går förbi öns alla byar och sevärdheter. Blir du badsugen finns flera härliga klippor att välja mellan. Utanför Möja väntar tusentals obebodda öar på att utforskas och i Kyrkviken finns kajaker att hyra. Både Waxholmsbolaget och Cinderella gör turer till grannöarna Sandhamn, Finnhamn, Svartsö, Ingmarsö. Eller varför inte hyra en egen taxibåt? På så sätt kan du spana efter örn och säl.

Läs mer om STF Möja vandrarhem

STF Svartsö vandrarhem


Svartsö är en spännande ö i Stockholms mellersta skärgård. Här finns bofast befolkning året om och du bor i genuin skärgårdsmiljö, 100 meter från Norra Svartsö ångbåtsbrygga. Morgonkaffet smakar extra gott på den stora terrassen med utsikt över trädtoppar och hav. Ön är perfekt att utforska på cykel, med den härliga skärgårdskrogen och lanthandeln på cykelavstånd. Du kan ta ett dopp i havet eller stanna vid någon av de varmare insjöarna. Glöm inte heller att ta ett bastubad i Aborrvass, där du njuter av sprakande eld och vacker utsikt några korta steg från badbryggan. Du kan även göra dagsutflykter till någon av grannöarna, exempelvis Ingmarsö eller Sandhamn.

Läs mer om STF Svartsö vandrarhem

STF Siaröfortet vandrarhem


Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes efter första världskriget. Idag är Siaröfortet ett paradis för dig som åker på semester i Stockholms skärgård. Här kan du bada, fiska, hyra båt eller njuta av den vedeldade bastun vid vattenbrynet. På ön finns en försvarsanläggning som i dag är Siaröfortets egna museum. Du bor med havsutsikt i det nyrenoverade logementet, och den skärgårdsinspirerade frukosten kan du äta med utsikt över farleden. Vill du stanna lite längre är vandrarhemmet en bra utgångspunkt för dagsutflykter till Ängsö nationalpark, Saltkråkan, Fejan, Arholma, Svartlöga och Rödlöga.

Läs mer om STF Siaröfortet vandrarhem

STF Kapellskär vandrarhem


På STF Kapellskär Vandrarhem bor du i gränslandet mellan hav och land, strax intill Riddersholms naturreservat. Tack vare den kalkhaltiga marken är blomsterprakten härlig från maj till augusti. Vitsippor, gullvivor och ett tiotal olika orkidésorter växer i mängder. I naturreservatet hittar du 20 km strövstigar bland slåtterängar och betesmarker. Båt och cykel finns att hyra. Vill du göra en längre utflykt kan du åka ända till Åland! Kapellskär når du enkelt med både buss och skärgårdsbåt. Det är en perfekt avstickare om du vill slippa storstadsstressen en stund.

Läs mer om STF Kapellskär vandrarhem

STF Arholma Bull-August Gård


Möt våren i den vackra ytterskärgården! På ön Arholma väntar härliga kulturlandskap med blommande lundar och ängar, intill artrika skogar. Vandra på stigar i hagarna vid Simesgården, eller ta en cykeltur längs bilfria slingrande grusvägar till klipporna i norr. Har du tur får du kanske njuta av blommande orkidéer i lunden eller en häckande havsörn ute bland klipphällarna. Efter en dag i naturen somnar du gott på STF Arholma/ Bull-August, en genuin roslagsgård omgiven av en mysig trädgård, mitt på ön.

Läs mer om STF Arholma/Bull-August gård

STF Lillsved vandrarhem


På en udde vid norra Värmdölandet, endast 50 minuter från Stockholms innerstad, hittar du Lillsved. Här väntar ett omväxlande skärgårdslandskap med betesmarker, tysta djupa skogar och massor av havs-, klipp- och strandbad. Under sommaren är mysiga Café Sjöstugan öppen. Vill du vara aktiv finns skyltade vandringsleder, utegym, fotbollsplan och cykelleder att utforska. Det är fritt fiske från stranden och du kan bland annat få abborre, gädda, gös, lax och laxöring på kroken. Om du är dykintresserad får du inte missa de två sjunkna skeppen som är markerade med bojar. Dessutom finns kanot att hyra.

Läs mer om STF Lillsved vandrarhem

STF Vaxholm/Bogesund vandrarhem


I natursköna Bogesund vid Vaxholms inlopp njuter du av lugnet i härlig slottsmiljö. Här bor du med hästhagar och Bogesunds slott som närmsta grannar, med vandringsleder och cykelstigar runt knuten. Cyklar, kajaker och friluftsutrustning finns att hyra. Vill du ta ett dopp har du 800 meter till badplatsen. Passa gärna på att ta en tur in till Vaxholm – skärgårdens huvudstad och en charmig knutpunkt för båttrafiken i norra och mellersta skärgården. Här finns mysiga butiker, nöjesliv, gallerier och friluftsbad mitt i stan.

Läs mer om STF Vaxholm/Bogesund vandrarhem

STF Gällnö vandrarhem

Gällnö båtbrygga på sommaren
Endast 90 minuters båtfärd från centrala Stockholm, men långt ifrån storstadstressen, ligger skärgårdspärlan Gällnö. Här hittar du bilfria grusvägar, solvarma badklippor och oförstörd skärgårdsbebyggelse. I den säsongsöppna baren serveras enkel sommarmat och läskande drycker under äppelträden. På natten kan du sussa sött i egen stuga, eller på vandrarhemmet som är inrymt i öns gamla skola. Du har nära till badviken, gästhamnen och handelsboden. Dessutom finns vedeldad bastu, murad grillplats, samt en stor gräsplan som är perfekt för lekar och bollspel.

Läs mer om STF Gällnö vandrarhem

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.