9 skärgårdspärlor

Med fler än 30 000 öar, kobbar och skär är valmöjligheterna för dig som vill utforska Stockholms skärgård närmast oändliga. Här tipsar vi om nio riktiga pärlor som alla bjuder på genuin skärgårdsmiljö, salta bad och upptäckarglädje!

STF Gällnö vandrarhem

Gällnö båtbrygga på sommaren
Endast 90 minuters båtfärd från centrala Stockholm, men långt ifrån storstadstressen, ligger skärgårdspärlan Gällnö. Här väntar bilfria grusvägar, solvarma badklippor och en genuin skärgårdsbebyggelse. I den sommaröppna baren serveras enkel sommarmat och goda drycker under äppelträden, och i caféet kan du smaka husets äppelkaka eller få en läskande hemmagjord flädersaft. Mätt i magen somnar du gott i egen stuga eller på vandrarhemmet som är inrymt i öns gamla skola. Här bor du nära badviken, gästhamnen och handelsboden med tillgång till vedeldad bastu, murad grillplats och en stor gräsplan som är perfekt för lekar och bollspel.
Se fler bilder på Gällnö

STF Siaröfortet vandrarhem


Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes efter första världskriget. Idag är Siaröfortet ett paradis för äventyrslystna barn och vuxna. Här kan du bada, fiska, hyra båt eller njuta av den vedeldade bastun vid vattenbrynet. På ön finns också en försvarsanläggning som i dag är Siaröfortets egna museum. Varje dag anordnas en guidad rundtur på och i det gamla fortet. Du bor med havsutsikt i det nyrenoverade logementet, och den skärgårdsinspirerade frukosten njuter du med fördel utomhus med utsikt över farleden. Vill du stanna lite längre är vandrarhemmet en bra utgångspunkt för dagsutflykter till Ängsö nationalpark, Saltkråkan, Fejan, Arholma, Svartlöga och Rödlöga.
Se fler bilder på Siaröfortet

STF ARHOLMA/BULL-AUGUST GÅRD


Möt våren på vackra Arholma! Här väntar ett vackert kulturlandskap med blommande lundar och hagmarker omväxlande med artrika naturskogar. Vandra på stigar i hagarna vid Simesgården eller ta en cykeltur längs bilfria slingrande grusvägar till klipporna i norr. Har du tur så kanske du får njuta av blommande orkidéer i lunden eller varför inte en häckande havsörn ute bland klipporna. Efter en härlig dag i naturen somnar du gott på STF Arholma/ Bull-August, en vacker roslagsgård omgiven av en mysig trädgård, mitt på ön Arholma.
Se fler bilder på Arholma/Bull-August

STF Möja vandrarhem


På STF Möja vandrarhem bor du hemtrevligt och centralt på Möja, en kort promenad från båtbryggan i Berg med café, bageri, restaurang och affär runt knuten. Ön är perfekt att utforska på cykel, med en vacker landsväg som löper längs öns alla byar och sevärdheter. Blir du badsugen finns flera naturliga badplatser runt ön med härliga klippor att välja mellan. Utanför Möja finns tusentals obebodda öar att utforska, i Kyrkviken finns kajaker att hyra, och både Waxholmsbolaget och Cinderella gör turer till grannöarna Sandhamn, Finnhamn, Svartsö, Ingmarsö. Eller varför inte hyra en egen taxibåt för att spana örn och säl!
Se fler bilder på Möja

STF Stora Kalholmen vandrarhem


Upplev det enkla, ljuva skärgårdslivet. Vandrarhemmet på Stora Kalholmen är det enda huset på ön och ligger mycket vackert på en klippa med utsikt över en skyddad vik. Här möts skärgårdsluffare som söker stillhet och enskildhet. På ön finns inget rinnande vatten men väl en el-uppvärmd bastu och olåsta dörrar. Ön tar knappt en timme att gå runt och bjuder på oändliga möjligheter till härliga bad, sköna promenader och genuina skärgårdsupplevelser. En liten barnvänlig sandstrand finns inne i viken och på öns ostsida finns berghällar för härliga klippbad. Grillar finns att låna, middagen äter du med fördel utomhus på klipporna, ackompanjerat av den magiska solnedgången.
Se fler bilder på Stora Kalholmen

STF Lillsved vandrarhem


På en udde på norra Värmdölandet, endast 50 minuter från Stockholms storstadsmiljö, hittar du Lillsved. Här väntar ett omväxlande skärgårdslandskap med betade marker, tysta djupa skogar och massor av hav, klipp- och strandbad. Under sommaren är mysiga Café Sjöstugan öppen. Slå dig ned med en kopp kaffe och något gott att äta – här har du den perfekta platsen för en fikastund med underbar vy över havet. Vill du vara aktiv finns skyltade vandringsleder, utegym, fotbollsplan och cykelleder. Det är fritt fiske från stranden och du kan bland annat få abborre, gädda, gös, lax och laxöring på kroken. Kanot finns att hyra, och är du dykintresserad får du inte heller missa de två sjunkna skeppen markerade med bojar att dyka på.
Se fler bilder på Lillsved

STF Svartsö vandrarhem


Svartsö är en levande ö i Stockholms mellersta skärgård med bofast befolkning året om. Här bor du i skärgårdsinspirerad miljö 100 m från Norra Svartsö ångbåtsbrygga. Morgonkaffet smakar extra gott från den stora terrassen med utblick över trädtoppar och hav. Ön är perfekt att utforska på cykel med härlig skärgårdskrog och lanthandel på cykelavstånd. Ta ett dopp i havet eller stanna vid någon av de varmare insjöarna. Du kan även passa på att göra dagsutflykter till någon av de andra grannöarna, kanske en lunch på Ingmarsö eller Sandhamn. Missa inte heller ett bastubad i Aborrvass, där du njuter av sprakande eld och vacker utsikt några korta steg från badbryggan.
Se fler bilder på Svartsö

STF Vaxholm/Bogesund vandrarhem


I natursköna Bogesund vid Vaxholms inlopp njuter du av lugnet i en härlig slottsmiljö. Här bor du med hästhagar och Bogesunds slott som närmsta grannar, och med vandringsleder och cykelstigar runt knuten. Cyklar, kajaker och friluftsutrustning finns att hyra och är du sugen på ett dopp har du 800 m till badplats. Passa gärna på att ta en tur in till Vaxholm, skärgårdens huvudstad och en charmig knutpunkt för båttrafiken i mellanskärgården och norra skärgården. Här finns mysiga butiker, nöjesliv, gallerier och friluftsbad mitt i stan.
Se fler bilder på Vaxholm/Bogesund

STF Kapellskär vandrarhem


På STF Kapellskär Vandrarhem bor du i gränslandet mellan hav och land, strax intill Riddersholms naturreservat med slåtterängar och betesmarker. Tack vare den kalkhaltiga marken är blomsterprakten bedårande från maj till augusti. Vitsippor, gullvivor och ett tiotal olika orkidésorter växer i enorma mängder. I naturreservatet hittar du 20 km strövstigar, och båt och cykel finns att hyra. Vill du göra en längre utflykt kan du göra en dagstur till Åland. Kapellskär når du enkelt med både buss och båt, och är således en perfekt avstickare om du vill slippa storstadsstressen för en stund.
Se fler bilder på Kapellskär

Upplevelser i Sverige