Boende Malmö

Malmö lockar med spännande arkitektur, vackra parker och ett kulturliv utöver det vanliga. Besök någon av utställningarna på Malmö konsthall eller gå på konsert på Malmö Live, en av Sveriges finaste konserthallar. I Folkets park hittar du både människor och djur, och på gågatan från Stortorget till Gustav Adolfs torg finns trevlig shopping. Passa också på att gå runt bland skulpturerna i den vackra Slottsparken. Du bor på STF Hotell och Vandrarhem mitt i centrum.

Att göra i Malmö

Här listar vi de 10 bästa tipsen på aktiviteter i Malmö enligt Malmöborna själva. Perfekt för dig som vill upptäcka staden utanför de klassiska sevärdheterna. Hur många av dem kan du pricka av?

  1) Malmö kallbadhus är en plats som inte bara får en att känna nostalgi, utan även en sorts inre ro. Nere på Ribersborg ligger denna kulturmärkta anläggning längs ute på en brygga. Här finns möjlighet att bada i havet och basta året runt.

  2) Halvt gömt bakom den gamla vindmöllan i Slottsparken finns en liten trädgård där vackra blommor, vindens sus i träden och soluppvärmda bänkar ger ro åt själen. Här kan du läsa en bok eller bara luta dig tillbaka och vila. Därefter passar det utmärkt med ett besök på Malmö museer på Slottsholmen som ligger alldeles intill.

  3) Klagshamn – på sommaren en underbar sandstrand och på hösten finns buskiga skogsstigar, blåsiga hedar med utkikstorn och skelettet av ett gammalt kalkbruk.

  4) I Pildammsparken finns de en särskild del av parken med höga häckar som når tiotals meter upp i skyn. Innanför häckarna finns en perfekt picknickplats varifrån man kan se en del av en pildammarna med näckrosor i järn och en massa gäss, svanar och ankor. Man kan också se Turning torso, Kronprinsen och Malmö Live. Väldigt fin kontrast att mitt i det gröna se stora höghus.

  5) Vid Malmös västliga punkt ligger brofästet. Här förbinds Sverige med kontinenten genom den vackra Öresundsbron. Längst en slingrig gång och cykelväg kan man vandra på platån med fantastisk utsikt över bron och Vestas vindkraftpark i havet för att sedan passera under brons stora fundament och komma över på andra sidan. Här möts man av björnbärssnår, fläder och havtorn. Följer du gång- och cykelvägen mot Bunkeflostrand får du snart blicka ut över en delta-liknande natur där kor betar.

  6) Kalkbrottet i Limhamn är så mysigt att promenera runt, och det är häftigt med utsikten. Kalkbrottet är massivt, och promenadstigarna runt är fina och upplysta.

  7) Holmgången mitt i city, är som att ta ett steg tillbaka i tiden. Det ligger mellan en av de största buss-gatorna och den största shopping-gatan i Malmö men Holmgången är helt tyst, lugn, krokig, och klassisk. Känner man inte igen den lilla gången är det lätt att råka gå förbi den.

  8) Street food i Lokstallarna – en unik undangömd plats tio minuter från Centralstationen där det skapats ett street food område med food trucks och en miljö uppbyggd av återvunna stolar, bord, soffor och lastpallar. Här kan man äta mat lagad på lokala råvaror i säsong, lyssna på musik, smaka lokala hantverksöl från Skåne, vin från små utvalda vingårdar och alkoholfria alternativ från trakten.

  9) Regnbågsbanan är en markerad mountainbikebana vid Lernacken/brofästet. Doserade kurvor, hopp och backar, allt med utsikt över Öresund och bron. En utmaning för nybörjare och en träningsbana värdig ett proffs.

  10) Katrinetorp och Lindängelundsparken I södra Malmö ligger den vackra gamla gården Katrinetorp känd bland annat för sin mysiga julmarknad. Här finns en stor vacker trädgård och ett mysigt café. Bredvid ligger den mystiska Millennieskogen och sjöar och vilda områden.