Göteborg-Götaplatsen

Boende Göteborg

På semester i Göteborg väljer du mellan karuseller på Liseberg och klirrande glas på Avenyns vattenhål. Från Avenyn tar du dig enkelt till shoppingen i Nordstan, kaféerna kring Järntorget, Slottsskogens djurpark och trähusen i Majorna med någon av stadens 240 spårvagnar.

I Göteborg kan du också handla fisk på auktion eller besöka bokmässan på hösten. Njut av de många konserterna och operaföreställningarna. Med färjorna från Saltholmen tar du dig enkelt till många av skärgårdens öar. Hos STF hittar du vandrarhem och hotell både centralt och en bit utanför stan. Boka ditt Göteborgsäventyr redan i dag!

Att göra i Göteborg

Här listar vi de 10 bästa tipsen på aktiviteter i Göteborg enligt lokalborna själva. Perfekt för dig som vill upptäcka staden utanför de klassiska sevärdheterna Hur många av dem kan du pricka av?

1) Området Röda sten vid Älvsborgsbron. Här finns konsthall, mysigt café och en härlig vy över Göteborgs hamninlopp. Ta stigen upp på berget, strosa bland till kolonilotterna och njut av en vacker solnedgång.

2) Kulturreservatet Gathenhielm i Majorna visar hur Göteborg såg ut på 1700-talet, innan de stora bränderna. Caféerna och gatorna runtom gör det ännu mer väl värt ett besök.

3) Vandra i Botaniska trädgården och naturreservatet Änggårdsbergen som ligger i direkt anslutning till varandra. Längst upp på toppen kan man blicka ut mot havet mellan Sverige och Jylland. Ta på bra skor och packa fikaväskan!

4) Familjetips! Färjenäsparken når du med Älvsnabben till hållplatsen Eriksberg. Promenera västerut utefter älven och se det nya Göteborg växa fram. Gå upp i parken och upptäck lekplatsen, skateparken, utegymmet, de historiska lämningarna, färjelägets fina gamla hus och café och den strålande utsikten.

5) Besök Kronhusbodarna mitt i stan, där ett gulligt café trängs med fina små butiker. Ger känslan av det gamla Göteborg.

6) Det gamla huset/vattentornet på berget i Landala är svårt att se men ger en fantastisk utsikt och historia för den som hittar det. Du ser hela Göteborg, kan ta en picknick på stenarna eller trappan och beskåda det mystiska gamla tegelhuset på toppen.

7) Upplev en tidig morgon i Azaleadalen i Slottsskogen i juni när azaleorna blommar.

8) Packa matsäcken och ta Älvsnabben till Älvsborgs Fästning till priset för en spårvagnsbiljett. Hoppa av vid klippan och gå upp till fästningen och känn historiens vingslag.

9) Gör en dagstur med skärgårdsbåten till bilfria ön Vrångö i södra skärgården. Båtar går från Stenpiren i city eller ta spårvagnen till Saltholmen och byt till båt där. Promenera runt ön, bada i en liten vik, njut av lugnet, duka upp din picknic eller ät på den lilla restaurangen.

10) Kikardammen/Ödledammen vid Slottsskogens observatorium. Ett stenkast från centrum med kollektivtrafik nästan ända fram hittar du denna unika och lugna plats där vattensalamandern lever och grodor sjunger om våren. När observatoriet är öppet kan man se långt ut i rymden under mörka höst och vinterkvällar.