STF Åre Torg Vandrarhem

Tips

På STF Åre Torg Vandrarhem bor mitt i byn med ski-in, ski-out läge och utan onödiga tillägg. Hit har turister kommit sedan slutet av 1800-talet för att ha det bra och njuta av det goda i livet. På den här sidan delar vi med oss av våra bästa tips på saker att se och göra under när du är i Åre.

Familjetips aktiviteter

Cykla downhill i Åre Bike park
Livet på två hjul dominerar Åre på sommaren. Men den verkliga storheten ligger inte så mycket i den fantastiska cyklingen på fjället som i den snudd på fanatiska passionen för cykling som frodas i byn. Cykla själv eller med guide – du väljer!.

Fjällvandra på Åreskutan
I Åre får du varierad vandring som är lättillgänglig och liftburen med närhet till restauranger, hotell och affärer. Kom ihåg att ta med dig fjällkarta, kompass, rätt kläder, rejäla skor, mat och dryck för att få absolut bästa upplevelse.

Forsränning
Med adrenalinet pumpande i ådrorna får du känna på forsens starka krafter under en färd i raftingbåtar nedför någon av Åres vackra älvar och åar. Svårighetsgraderna spänner från enklare till avancerad forsränning/rafting vilket gör att faktiskt alla kan följa med på dessa turer.

Viltskådning med guide
Detta är en vildmarksupplevelse utöver det vanliga. Vi övernattar i ett viltgömsle mitt ute i den jämtländska vildmarken. Vid gömslena passerar ofta björn, järv och lodjur men även kungsörn, räv och älgar observeras med jämna mellanrum.

Zipline
Vill du ha en adrenalinfylld upplevelse som du kan göra tillsammans med vänner eller familj är Zipline garanterat något för er. Zipline är en linbana där du svischar fram över Åreskutans vackra natur. Det är helt klart en annorlunda upplevelse som ger dig puls, energi och glädje.

Sevärdheter

Njarka sameläger
Detta är en fridfull plats där renarna strövar fritt bland kåtorna och i den glesa skogen runt området. I I Njarka får du veta mer om djuren och om samernas kultur och näringar. Du kan bland mycket annat mata renar, kasta lasso och se hur det är att bereda ett renskinn.

Tännforsen
Sveriges största vattenfall är också ett av Sveriges mest kända vattenfall. I århundraden har Tännforsen, som är 38 meter högt, varit ett utflyktsmål och inspiration för skribenter, konstnärer och turister.

Åre gamla kyrka
Åre gamla kyrka är den enda medeltida stenkyrkan i Skandinaviens fjällvärld. Kyrkan byggdes på 1100-talet men under 1700-talet byggdes kyrkan ut till dubbla längden med nuvarande interiör. Den fantastiskt vackra byggnaden lyses upp när det är mörkt och med fjällen som inramning blir det en fin plats att vara på.

Åreskutans topp
Högst upp på Åreskutan, 1420 meter över havet, ligger Toppstugan. 1893 byggdes den första stugan på platsen av Svenska Turistföreningen. Sommar som vinter kan du promenera den sista biten upp från kabinbanans bergstation till Åreskutans topp. Här uppe njuter du av både våfflor och vidunderlig utsikt.

Fröå gruva
Gruvbyn, som ligger ljuvligt vackert vid Åreskutans östra sida, är en unik miljö med gruvor, varphögar, odlingslotter och betesmarker. Stigarna är många, varphögarna intressanta med kopparblänk här och där.  Följ med på en guidning för att lära dig mer och avsluta gärna med en fika i Bergsstugan.

Shopping

Åre glashytta
Glashyttan är belägen i Duveds gamla stationshus i Årefjällen. Alla produkter formges och produceras på plats och i arbetet läggs stor vikt på funktionalitet, stram formgivning och hög hantverksmässig kvalitet. Glasblåsarna hämtar inspiration från den fantastiska fjällvärlden och det går inte att ta miste på att nyfikenhet och glädje genomsyrar deras arbete.

Åre hemslöjd
I det mer än 100 år gamla köpmanhuset vid Åre torg hittar du ett personligt och utvalt sortiment. Söker du efter unika och individuella produkter som passar in i allt från fritidshuset till modern stadslägenhet har du kommit rätt.

Åre guld
Detta är en butik som är specialiserad på vigsel- och förlovningsringar. Butiken genomför även beställningsarbeten för kund, alltifrån handsmidda ringar till juveler av högsta möjliga kvalitet och design. Här kan du botanisera bland kända märken såväl som lokal jämtländsk design.

Åre ljusfabrik
I Undersåker, en mil från Åre, startades 1990 Åre Ljusfabrik 1990. I den gamla brandstationen sker ljusstöpningen på ett traditionellt hantverksmässigt sätt. Det innebär att alla ljus blir ”individer” och inget ljus blir det andra likt.

Åre Chokladfabrik
Det är nästan ett måste att titta in på Åre Chokladfabrik. Här skapas handgjorda praliner med krämig tryffel eller mjuk kola. Det finns över 30 smaker och inför varje säsong och högtid tar chokladmästarna fram nya spännande smaker.

Restauranger och caféer

Café Torget
Filosofin på Café Torget är att bröd är en upplevelse för alla sinnen. ”Det ska inte bara smaka fantastiskt och vara ekologiskt utan brödet ska kännas ärligt i dina händer, vara vackert att se på och lukta ljuvligt” berättar Emilie och Julia som driver cafét. Och givetvis smakar det gudomligt!

Åre kafferosteri
Det är ett paradis för dig som gillar kaffe. Här rostas det specialkaffe av de allra bästa bönorna vad det gäller smak och sortering. Vi värnar om en ansvarsfull hantering gentemot människor och moder jord. Det gör att du med gott samvete och stort behag kan dricka detta kaffe.

Restaurang Grow
På Grow ligger fokus på grönsakerna genom att köttet och fisken blir tillbehör. Fokuset ligger på bra råvaror samt näringsrika rätter som ger dig en skön mättnad i kroppen. Efter en heldag på fjället, sommar som vinter, är det härlig att njuta gott på Grow.

Korvkiosken vid torget
Svensk korvkioskkultur med mumsigt mos, saltgurka av yppersta klass, välkryddat tunnbröd, kokkorv som knäpper i munnen, syrliga isterband och riktiga korvgubbar i hatt! Allt tillverkat av Undersåkers Charkuteriefabrik med kunskap från Fäviken Magasinet.

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så återkommer vi med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er