STF startar Barnens Turistbyrå – för barn av barn

En semester behöver inte vara dyr eller långt borta, om barnen själva får bestämma, det tror Svenska Turistföreningen (STF) som idag öppnar upp Barnens Turistbyrå.se. En sajt där barnen ska tipsa varandra om vad som är kul i Sverige, utan att någon vuxen lägger sig i. På sajten finns det även korta roliga animerade filmer som förklarar Allemansrätten, på barns vis, för att fler ska våga sig ut och gilla naturen. I filmerna får man träffa grenen Gippi, stubben Sasha och den sura vattendroppen Dido som hjälper den vilsna soppåsen Pim hem till sin papperskorg.

– Syftet med satsningen är att vara ett forum skapat av barn, för barn. Det finns bra resesajter, men ingen där barnen själva står för innehållet och tipsen. Vi på STF vill belysa att bästa semestern varken behöver vara särskilt dyr eller långt bort för att bli en succé för hela familjen. Inga tips är för stora eller för små. Barnen ska ta med oss in i deras semesteruniversum, Mariam Hibombo, projektledare på Svenska Turistföreningen

Med Barnens Turistbyrå vill STF även inspirera fler barn och unga till att upptäcka naturen. Allemansrätten är något vi i Sverige är stolta över, men den är inte alltid är lätt att förstå. Särskilt för de små.

– Tidigare var friluftsdagar obligatoriska i skolan, så är det inte i dag. Det är varje skola som bestämmer och tyvärr prioriteras detta ner. För den som inte har friluftsvana eller resursstarka föräldrar riskerar tillgången till naturen att bli en klassfråga. Föräldrarnas eget engagemang och förhållande till naturen blir helt avgörande. Naturintresse är ofta sånt man ärver och passar vidare. Vi vill väcka det intresset hos alla barn. Med våra animerade kortfilmer hoppas vi kunna göra allemansrätten mer spännande/ roligare och lättare att förstå. Jag är övertygad om att det är lättare att tycka om naturen och våga sig ut i den när man förstår den, säger Mariam Hibombo.

Barn kommunicerar som vi alla vet allt mer via Internet, och användandet ökar som mest i den tidiga skolåldern. Fler än hälften av svenska åttaåringar använder idag Internet för faktasökning, och två tredjedelar av elvaåringarna är aktiva i sociala nätverk*

– Skärmtid och ett intresse för naturen behöver inte krocka. Tvärtom kan de balanseras och förstärka varandra. Förutom själva sajten och filmerna har vi skapat en bot, en datorprogrammerad ”person” i de kanaler där barnen redan befinner sig. Barnen kan med hjälp av grenen Gippi guidas genom innehållet på Barnens Turistbyrå genom att chatta, vår närvaro ska vara på barns vis helt enkelt, avslutar Mariam Hibombo.

Hemsida: barnensturistbyrå.se

Högupplösta bilder för fri publicering
http://stffrontend.qbank.se/selection/c0855b223f19b20ae348c0086d4c9c42

För ytterligare information, vänligen kontakta
Mariam Hibombo, projektledare, STF, 08-463 22 24, Sofie.Jorsell@stfturist.se

Jenny Engström, kommunikationsansvarig, STF, 0735 45 26 44, jenny.engstrom@stfturist.se

*Svenskarna och internet 2016, https://www.iis.se/docs/Svenskarna_och_internet_2016.pdf