Facebook
Twitter

Skidalpintävlingen Keb Classic får SM status

För första gången någonsin ska svenska mästare i skidalpin lagtävling koras. Det är tävlingen Keb Classic, med start och målgång på STF Kebnekaise Fjällstation som nu tar klivet till SM-status. Detta innebär att deltagarna i alpinklassen tävlar om att blir Sveriges bästa skidalpinister 2016. I år går tävlingen av stapel den 6 – 10 april. Svenska Turistföreningen (STF) tillsammans med Kiruna Klätterklubb står som arrangörer.

– Detta är stort, att vi äntligen får ett skidalpint SM. Sporten växer allt mer och vi är väldigt stolta och glada över att tillsammans med Kiruna Klätterklubb kunna ta Keb Classic till nästa nivå, säger Lisa Lindblom, platschef på STF Kebnekaise Fjällstation.

Den skidalpina tävlingen Keb Classic har funnits sedan -92. Tävlingsarenan är området på och omkring Sveriges högsta berg. Här har franska bergsguider, längdskidsstjärnor och den svenska eliten i skidalpinism delat fjällupplevelser och gjort upp om segrarna. I år kan även de första svenska deltagarna över mållinjen titulera sig svenska mästare.

Keb Classic är en patrulltävling där deltagarna tävlar i lag om två eller tre personer. I tävlingen finns två klasser;
Alpin klass: är den klass som får SM-status. Här går banan över Sveriges högsta toppar och passerar flera glaciärer. Den alpina banan mäter ca 3000 höjdmeter och bjuder på några av Kebnekaisemassivets mest klassiska skidåk, – bland annat firning ner i Tuolpagornis krater.

Skitouring: för nybörjaren eller den som gärna tar det lugnt och njuter av utsikten under strukturerade former. Längs banan ska 1500 höjdmeter och moment som firning klaras av.

Under förra årets tävling fanns idel kända namn på startlinjen. Världsstjärnorna i skidalpinism Emelie Forsberg och Kilian Jornet hade sällskap på startlinjen av längdskidsstjärnorna Charlotte Kalla och Anders Svanebo. Där återfanns även en världsmästarinna i multisport, Josefina Wikberg, och äventyraren Fredrik Sträng.

Vilka av dessa som återkommer i år är ännu oklart, då både Forsberg och fjolårets franska vinnare i damklassen är skadade.

För Björn Gund som har stått som slutsegrare i Keb Classic ett flertal gånger var det en glad nyhet att det nu blir SM – status på tävlingen:
– Det känns jätteroligt att den finaste skidalpina tävlingen i Sverige också blir den med högst status.
Förra året delade Björn vinsten med den flerfaldiga världsmästaren Kilian Jornet. I år blir det den skidalpina veteranen Patrik Nordin som bildar lar tillsammans med Björn.

Högupplösta bilder, fotograf Anette Andersson måste anges
STF00930 Fjolårsvinnarna i alpina damklassen; Valentin Fabre och Marion Magnelia
STF00927 Skidåkare på kammen mellan Kebnekaises nord och sydtopp.
STF00907 Fjolårsvinnarna i alpina herrklassen; Björn Gund och Kilian Jornet
STF00897 Tvåorna i alpina damklassen Emelie Forsberg, Charlotte Kalla, Josefina Wikberg
Länk till att ladda ner bilderna: https://stf.exigus.com/package/b2f68fd46a06e7b2b17db65a5460a62c

För ytterligare information, intervjuer, bilder och rörligt material från förra året, vänligen kontakta:
Lisa Lindblom Platschef STF Kebnekaise Fjällstation
Mobil 073-8170305
e-post: lisa.lindblom@stfturist.se
Hemsida www.kebclassic.se