hund och matte i fjällen

Vandra med hund

När du vill ta med din fyrbenta vän på äventyr finns vissa saker att tänka på. Men låt inte det stoppa dig. Med lite planering kan du resa, upptäcka och vandra med hund i hela landet. Perfekt, eftersom de är ett oslagbart ressällskap.

Hundvänliga boenden

Hundar är välkomna på fler än 180 av STFs genuina och personliga boenden från norr till söder. En listning med alla hundvänliga boenden hittar du längre ner på sidan, där du enkelt kan göra en kartsökning för att hitta boenden som välkomnar hundar i just det område du vill upptäcka. Varje boende anger på sin sida om husdjur är tillåtna eller inte, men du behöver alltid stämma av tillgängligheten på hundrum för aktuella datum.

Hundar övernattar utan extra kostnad på alla våra fjällstugor och de flesta av våra boenden i fjällvärlden. På boenden i resten av landet kan du ibland behöva betala en mindre avgift. Boka och gör dig redo för en oförglömlig upptäcktsfärd med din bästa vän.

hundcollage

Fjällvandra med hund

Att fjällvandra med hund är en speciell upplevelse för både dig och din fyrbenta vän. Självklart kan ni välja att tälta under er tur, men ni kan även välja att bo bekvämt och mysigt på våra fjällstationer och fjällstugor.

På våra fjällstationer bor du och din hund i eget eller delat hund/husdjurstillåtet rum. Dessa rum är begränsade i antal så det är viktigt att du bokar hund/husdjurstillåtet rum i förväg. Det framgår när du bokar online om dessa specifika rum finns lediga eller ej. Finns inga hund/husdjurstillåtna rum tillgängliga, vänligen prova ett annat datum eller ett annat boende.

Ni kan också övernatta i våra mysiga fjällstugor i väglöst land. Samtliga stugor har särskilda hundrum, som dock inte går att boka i förväg. Vi försöker alltid se till att du och din hund får sova tillsammans, men hundrummen är populära och erbjuds i mån av utrymme. Är det många hundar samtidigt på stugplatsen kan stugvärden ibland behöva dela på ett sällskap så att en person får sova tillsammans med hunden och övriga i sällskapet får sova i ett annat rum. I undantagsfall kan det också förekomma att hunden får sova i hundrummet och du som hundägare i ett annat rum. Det är därför viktigt att din hund är van att umgås med andra hundar på liten yta. Vill du vara helt säker på att kunna sova tillsammans med din hund rekommenderar vi att du tar med ett litet enmanstält som kan användas vid behov. Ange gärna att du har hund med dig i meddelanderutan när du förbokar din övernattning, så underlättar du för stugvärden att planera och fördela bäddar i hundrummen. 
 
Även om vi inte kan garantera eget hundrum till dig och din hund, ökar förstås chansen till det om du vandrar längs mindre besökta leder utanför absoluta högsäsong. Spana gärna in vår besökskalender för att enklare kunna planera din tur till perioder då det är lugnare på fjället. 

1 mars – 20 augusti

Under den här perioden får hundar inte springa lösa i naturen. Ofta råder koppelkrav för att skydda häckande fågel, däggdjur med ungar, eller renar på bete. Du behöver kontakta nationalparken eller naturreservatet du ska besöka för att se om särskilda regler gäller där.

Läs mer

Bra att tänka på när du vandrar med hund

Så vad är viktigast när du ska vandra med hund? Läs på lite i förväg, var flexibel och visa hänsyn. Vi rekommenderar att du även har koll på allemansrätten. Anpassa etappens längd efter din hunds kondition, ras och hälsa. Glöm inte att ta med vatten- och matskål, samt hundsele som gör att du slipper hålla i kopplet. På så sätt kan du ägna all din energi åt att njuta av naturen.

Hundvänliga boenden

Här trivs du och din hund extra bra

Boka boende
Boka boende
Boka boende

STF Sylarna Fjällstation

Jämtlandsfjällen
Boka boende
Boka boende

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.