hund och matte i fjällen

Vandra med hund

När du vill ta med din fyrbenta vän på äventyr finns vissa saker att tänka på. Men låt inte det stoppa dig. Med lite planering kan du resa, upptäcka och vandra med hund i hela landet. Perfekt, eftersom de är ett oslagbart ressällskap.

Hundvänliga boenden

Hundar är välkomna på fler än 180 av STFs genuina och personliga boenden från norr till söder. En listning med alla hundvänliga boenden hittar du längre ner på sidan, där du enkelt kan göra en kartsökning för att hitta boenden som välkomnar hundar i just det område du vill upptäcka. Varje boende anger på sin sida om husdjur är tillåtna eller inte, men du behöver alltid stämma av tillgängligheten på hundrum för aktuella datum.

Hundar övernattar utan extra kostnad på alla våra fjällstugor och de flesta av våra boenden i fjällvärlden. På boenden i resten av landet kan du ibland behöva betala en mindre avgift. Boka och gör dig redo för en oförglömlig upptäcktsfärd med din bästa vän.

hundcollage

Fjällvandra med hund

Att fjällvandra med hund är en speciell upplevelse för både dig och din fyrbenta vän. Självklart kan ni välja att tälta under er tur, men ni kan även välja att bo bekvämt och mysigt på våra fjällstationer och fjällstugor.

På våra fjällstationer bor du och din hund i eget eller delat husdjurstillåtet rum mot en tillvalskostnad (servicehundar är undantagna tillvalskostnaden). Dessa rum är begränsade i antal så det är viktigt att du bokar hund/husdjurstillåtet rum i förväg. Det framgår när du bokar online om dessa specifika rum finns lediga eller ej. Finns inga hund/husdjurstillåtna rum tillgängliga, vänligen prova ett annat datum eller ett annat boende.

Ni kan också övernatta i våra mysiga fjällstugor i väglöst land. Samtliga stugor har särskilda hundrum som går att boka i förväg genom att du väljer tillval för hund när du bokar. Tillägget är obligatoriskt för dig som önskar ta med dig din hund. Endast en person i sällskapet garanteras plats med sin hund i rummet, resterande personer i sällskapet kan placeras i en annan del av boendet. Då rummet kan husera flera hundar är det viktigt att din hund är van att umgås med andra hundar på liten yta.

Du anger antal hundar via meddelandefunktionen när du bokar online. Finns inga hund/husdjurstillåtna rum tillgängliga, vänligen prova ett annat datum eller ett annat boende. Spana gärna in vår besökskalender för att enklare kunna planera din tur till perioder då det är lugnare på fjället. 

1 mars – 20 augusti

Under den här perioden får hundar inte springa lösa i naturen. Ofta råder koppelkrav för att skydda häckande fågel, däggdjur med ungar, eller renar på bete. Du behöver kontakta nationalparken eller naturreservatet du ska besöka för att se om särskilda regler gäller där.

Läs mer

Bra att tänka på när du vandrar med hund

Så vad är viktigast när du ska vandra med hund? Läs på lite i förväg, var flexibel och visa hänsyn. Vi rekommenderar att du även har koll på allemansrätten. Anpassa etappens längd efter din hunds kondition, ras och hälsa. Glöm inte att ta med vatten- och matskål, samt hundsele som gör att du slipper hålla i kopplet. På så sätt kan du ägna all din energi åt att njuta av naturen.

Hundvänliga boenden

Här trivs du och din hund extra bra

Boka boende
Boka boende
Boka boende
Boka boende

STF Myssjö Gård

Södermanland
Boka boende

STF Helags Fjällstation

Jämtlandsfjällen

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.