STFs signaturleder

För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder. Det gemensamma kännetecknet för lederna är den vackra naturen och att de är karaktäristiska för sin landsdel. Tillsammans ger våra utvalda signaturleder en bred bild av Sveriges natur och gör det lättare för dig att hitta ditt nästa vandringsäventyr.

Detta kännetecknar en signaturled

  • Vackra naturupplevelser som är karaktäristiska för sin landsdel.
  • Tydlig utmärkning och skyltning.
  • Tre till sju dagsetapper.
  • Inomhusboende eller anvisad tältplats i slutet av varje etapp.
  • Leden har en långsiktig och hållbar skötselplan som säkerställer hög kvalitet.
  • Möjlighet att ta sig med kollektivtrafik till starten samt tillbaka från målgången till starten. Alternativt är vandringen en rundtur.

Sveriges mest spektakulära vandringsleder

Ibland kan det vara svårt att välja bland Sveriges alla fantastiska vandringsleder. Därför har vi gjort jobbet åt dig. STFs signaturleder gör det lättare för dig som vandrare att hitta ditt nästa vandringsäventyr.
Det gemensamma kännetecknet för våra signaturleder är den vackra naturen. Alla är de karaktäristiska för sin landsdel, från norr till söder. Vandrar du en signaturled får du uppleva vacker natur på kvalitetssäkrade leder som är enkla att följa. Några leder är korta, andra längre och mer krävande – men alla ger dig en magisk vandringsupplevelse.

Kvinna och man vandrar över äng på Österlen Foto av Gösta Fries

En svensk vandringsklassiker

I en svensk vandringsklassiker vandrar du 10 valfria signaturleder.  Du behöver inte gå lederna i någon speciell ordning och det finns inte heller någon tidsbegränsning vilket gör att det kan ta flera år att klara av en svensk vandringsklassiker. Några sträckor kanske du redan har gått? I så fall har du redan kommit en bit på vägen!

När du har vandrat 10 signaturleder får du ett diplom genom att höra av dig till oss på vandring@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.