Vandringstips för nybörjare

Vill du ge dig ut och vandra på egen hand? Här tipsar vi om tre turer som passar perfekt för dig som inte vandrat så mycket tidigare. Från Nyrups bokskogar i söder via högplatån Kynnefjäll i norra Bohuslän till magnifika Marsfjällen. Vandringsäventyret är både närmare och enklare än vad du tror!

Vandra i Saxnäsfjällen

Upptäck fjällvandring på lättvandrade leder med bekvämt boende på populära STF Saxnäsgården

I södra Norrland, där vatten, skog och fjäll möts ligger Saxnäsgården. Härifrån går flera enkla dagsvandringar lämpliga för den som är nyfiken att ta reda på vad fjällvandring är. En av turerna leder dig till Middagskullen, 2,5km tur och retur. Vandringen börjar i mossrik barrskog som övergår i ängsbarrskog och därefter till fjällhed. Väl på toppen möts du av en vidsträckt utsikt oavsett åt vilket håll du blickar. Marsfjällen, Borgafjällen, Gitsfjällen och Fiskonfjällen bildar en vacker fond som gör dig sällskap under toppkaffet. En annan tur, till Pojken på Satsfjället, är mångas favorit. Leden börjar från sommarparkeringen som ligger sex kilometer från Saxnäs. Härifrån följs leden mot Borgafjäll. En vacker vandring på tre kilometer där det är stor chans att få se älg. Att uppleva fjället med Saxnäsgårdens service på bekvämt avstånd är en bra start på din fjällvandringskarriär!

DISTANS

Valfritt, från 2,5 kilometer och uppåt.

MISSA INTE

Följ med en guide och snorkla i kristallklara fjällbäckar- en annorlunda upplevelse!

HITTA HIT

Tåg, buss eller flyg till Vilhelmina och därifrån landsvägsbuss till Saxnäs. Nextjet trafikerar flygsträckan Stockholm-Vilhelmina och bussbolaget Lapplandspilen kör buss på samma sträcka. Med bil rekommenderas en av Sveriges högst belägna vägar, Vildmarksvägen, via Östersund-Strömsund-Stekenjokk-Saxnäs. En väg som är värd en omväg!

LEDBESKRIVNING

Saxnäsgården hjälper till med vandringstips som passar just dig, det finns även guider att boka.

BOENDEN I NÄRHETEN

Vandra i Kynnefjäll

Vandra längs det mäktiga sprickdalslandskapet i Bohuslän

Vid vandrarhemmet STF KynnefjällsNatur i Bohuslän finns flertalet vandringsleder i varierande längd precis utanför husknuten, som passar utmärkt för nybörjare. Vandringslederna går bitvis längs sprickdalarna i området. En sprickdal är en smal dalgång som uppstått i en spricka i berggrunden. Dessa är vattenfyllda vilket gör området rikt på vattendrag och sjöar. Kynnefjäll kallas därför ibland Vattenfjället- precis så vackert som det låter. Dessutom ligger Kasebo naturreservat och dess strövområden endast 12 kilometer från vandrarhemmet och Bohusleden ligger 5 kilometers vandring bort. Här kan du alltså göra dagsvandringar i flera dagar utan att vandra samma leder. På kvällarna kan du njuta av mat lagad från grunden där vilt, bär och svamp kommer från skogarna intill.

DISTANS

Valfritt

MISSA INTE

Om hösten är området rikt på både svamp och bär, så en extra påse eller hink är bra att ha med under vandringen.

HITTA HIT

Du kan åka tåg till Munkedal och därifrån med länstrafikens buss till Hedekas, härifrån är det 8 kilometer till KynnefjällsNatur. Tåg från Stockholm tar cirka 6-7 timmar och från Göteborg 2,5 timme. Med bil passeras Håby norr om Munkedal, kör av E6 via avfart till Dingle. Fortsätt norrut på väg 165 cirka 3 km till Svarteborg. Ta av till höger mot Hedekas och kör ytterligare ca 14 km. Sväng vänster vid skylt KynnefjällsNatur.

LEDBESKRIVNING

Du kan läsa ledbeskrivning om antingen Bohusleden eller leden specifikt vid Kynnefjäll.

BOENDEN I NÄRHETEN

Vandra i Nyrup

Vandra i rogivande bokskogar med naturnära boende i yllehyddor.

På STF Nyrup naturhotell bor du i princip mitt på vandringsleden då både Skåneleden och en pilgrimsled passerar här. Dessutom befinner du dig mitt i Frostavallens strövområde med fem olika vandringsslingor att välja bland, med distanser från 2,9 till 9,9 kilometer. Du vandrar genom böljande bokskogar, invid uråldriga vulkaner och passerar glittrande sjöar. Området är rikt på fjärilar och fåglar. Alla leder är lättvandrade och välskyltade och du väljer själv vilken distans du vandrar. Ditt basläger är mongoliska yllehyddor med två-tre sängar där fotogenlampor är din belysning. Tvättfat och vatten finns i varje hydda, men bekvämligheter som el, avlopp och rinnande vatten finns inte. Maten lagas ute över öppen eld, du kan köpa korgar med råvaror för frukost, lunch och middag. Stämningen här kan beskrivas som vilsamt naturnära och är en bra plats för dig som provar på vandring för första gången.

DISTANS

Valfritt

MISSA INTE

Vid gården Bjäret ligger områdets högsta vulkanrest, Ulfsbjär.

HITTA HIT

Ta tåget till Höörs station. Härifrån tar du bussen till hållplats Frostavallen. Härifrån är det 3-4 kilometers vandring till STF Nyrup. Ett annat bussalternativ är att åka till Hallaröd. Härifrån är det 2 kilometers promenad. STF Nyrup kan också ordna transfer.
Med bil följ riksväg 13 mellan Höör och Eslöv, sväng mot Hallaröd i höjd med Munkarp. Följ sedan skylt mot Nyrups Osteria. Parkera och checka in vid Nyrups Osteria. Härifrån är det en kilometer till STF Nyrup. Vill du vandra hit eller tillbaka från Höörs tätort är det möjligt genom pilgrimsleden via Hallaröd, 16 kilometer.

LEDBESKRIVNING

Ladda ned ledbeskrivning här.

BOENDEN I NÄRHETEN

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.