Far och son på vandring

Vandringstips för familj

Vill du ta med familjen ut på ett alldeles lagom långt och spännande vandringsäventyr? Här tipsar vi om tre turer som passar perfekt för både små och stora upptäckare. Från Funäsfjällens spegelblanka fjälltjärnar till Söderåsens bokskogar och Grövelsjöns Trollstig där jätten Jacob och hans trollkompisar leder hela familjen runt.

 

VANDRA I FUNÄSFJÄLLEN

Våffelvandring, toppbestigning och stugmys med familjen i Funäsdalen

Föreställ er vida vidder, spegelblanka fjälltjärnar, solvarna hedar och knotiga fjällbjörkar, tillsammans med mängder av vandringsleder. Och en och annan våffla. Det är Funäsfjällen det. Ett särskilt lämpligt område för familjer då det är lättvandrat. En av turerna är Säterturen. Startplatsen kör ni bil till, en betalväg till Djupdalsvallens säter. Härifrån går en vacker välskyltad slinga om 5 kilometer förbi fäbodvallar, över rullstensåsar och genom fjällterräng. Längs leden finns skyltar som förtäljer om säterlivet förr. Tillbaka igen vid Djupdalsvallen är en våffla en populär belöning. Finns krafter kvar i de mindre benen är bestigning av Mittåkläppen, Funäsfjällen nationalberg, ett spännande äventyr. Tur och retur är sträckan 5 kilometer.

Ett annat vandringsalternativ är att vandra till STF Rogenstugan från Käringsjön (parkering), 5 kilometer enkel väg. Vandringen kantas av det karga steniga landskapet som är karaktäristiskt för Rogenområdet. Matvaror finns att köpa på plats i stugan om ni vill vandra med lätt packning.

DISTANS

Valfritt

MISSA INTE

Ta en eftermiddagslur med barnen, liggandes på fjället med ryggsäcken som kudde.

HITTA HIT

Tåg går till Ljusdal eller Östersund och därefter buss. Med bil söderifrån kör väg 84 från Sveg.

 

Vandra i Söderåsens Nationalpark

Vandra med familjen genom mäktiga pelarboksalar i Söderåsens nationalpark

En del av den 118 mil långa Skåneleden går genom Söderåsens nationalpark i nordvästra Skåne. Här finns mycket att lockas av och titta på, både för stora och små vandrare. Omväxlande vyer såsom dramatiska sprickdalar, täta lummiga bokskogar och hänförande utsiktsplatser gör vandringen upplevelserik. Kopparhatten, vandringens högsta punkt, blir ett spännande och vackert stopp. Namnet kommer av den rödskimrande graniten som finns här. Ett tips är att ta med något att grilla i ryggsäcken, det finns nämligen flertalet grillplatser invid leden. STF Villa Söderåsen ligger precis invid nationalparkens södra ingång. Med vandringsvana barn kan hela sträckan genom parken, till Skäralid, göras på en dag (15km), lokalbussen tar er tillbaka till Villa Söderåsen. För familjer med yngre barn finns flertalet kortare slingor med utgångspunkt från Röstånga.

DISTANS

Valfritt

MISSA INTE

På Naturum, vid nationalparkens huvudentré i Skäralid, får ni tips på vandringar och sevärdheter som passar just er familj. Här anordnas också olika aktiviteter under året.

HITTA HIT

STF Röstånga/Villa Söderåsen ligger i centrala Röstånga, precis vid ingången till Söderåsens Nationalpark. Om ni inte har tillgång till bil är det lättast att åka tåg till Stehag och därifrån ta en buss till Röstånga bussterminal som ligger 150 meter från STF Villa Söderåsen.

LEDBESKRIVNING

Läs ledbeskrivning om antingen Skåneleden eller Söderåsens nationalpark.

 

Vandra i Grövelsjön

Upptäck fjällstationsnära stigar som passar både stora och små vandrare

Vid vägs ende i norra Dalarna ligger STF Grövelsjön fjällstation. Här tar många minivandrare sina allra första steg på fjällstigar. En poppis tur på drygt en kilometer är Trollstigen. Jätten Jacob och hans trollkompisar leder hela familjen runt. Spana djupt in bland de krokiga fjällbjörkarna, många väsen gömmer sig för er. Vid häxan Agatha kan det passa med ett fikastopp, hon trivs med sällskap, särskilt småbenta och nyfikna.

Även mellanstora vandrare hittar sina favoriter runt knuten. Ett tips är att vandra upp till Jakobshöjden (6 km), en topptur med utsikt! Är vädret fint ser ni toppar både i Härjedalen och i Norge. Först följs skyltar mot Hävlingen och därefter viker ni av på vältrampade stigar till toppen. Längst upp finns ett litet hus som kan användas som vindskydd. Oavsett ålder och sträcka är en ekologisk våffla på fjällstationen en värdig avslutning på vandringsdagen. På kvällarna blickar ni ut över de norska gränsfjällen samtidigt som ni erbjuds en KRAV-certifierad trerätters måltid. Fjällstationens bekvämligheter med lekrum, bastu och spa lägger god grund för att hela familjen ska trivas med vandringssemestern. Boende i olika prisklasser finns, samt självhushållskök för de som vill laga sina måltider själv.

DISTANS

Valfritt

MISSA INTE

Grövelsjön har varje år familjefjällsveckor, där ni tillsammans med fjällguider upplever fjället. Fokus läggs på barnens nyfikenhet och upptäckarlust.

HITTA HIT

Närmsta tågstation är Mora. Därifrån tas buss, går varje dag till Grövelsjön, bussresan tar 3,5 timme. Totala restiden med kollektiva transportmedel är totalt 8 timmar. Med bil körs väg 70 från Mora.

LEDBESKRIVNING

Personal på Grövelsjöns Fjällstation hjälper er med vandringstips med ledbeskrivningar som är anpassade till er familj.

BOENDEN I NÄRHETEN

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.