Vandringstips dagstur

Längtar du ut i naturen men har begränsat med tid? Här tipsar vi om tre fina dagsturer som passar perfekt för dig som vill tanka på med ny energi i naturen, utan att behöva tänka för mycket på packning och utrustning. Utforska Tyrestas orörda urskogar, vandra i vacker kulturmiljö längs Göta kanal eller njut av fantastiska naturupplevelser i världsarvet södra Ölands odlingslandskap.

Vandra längs Göta Kanal

Upptäck Göta Kanal till fots, en vandring där det finns mycket att uppleva längs vägen.

På en halvö mellan Göta Kanal och Motala Ström ligger vandrarhemmet STF Borensberg, en utmärkt plats för dagsvandringar längs Göta Kanal. Leden, som är en del av Östgötaleden, ligger blott ett stenkast bort från vandrarhemmet. Du går längs en lättvandrad bilfri grusväg som slingrar sig precis intill kanalen. Ett tips är att gå till Bergs slussar. Sträckan är 20 kilometer och bjuder på vackra landskap och intressanta kulturmiljöer. Du vandrar exempelvis över flertalet gamla broar och förbi brovaktarstugor, du passerar herrgårdar anno 1200-tal samt ett av de äldsta kanalhusen som finns bevarade. På sommaren flanerar får längs kanalen, dessa är Kanalbolagets egna och finns på plats för att hålla kulturlandskapet öppet och levande. Vandringen avslutas vid Göta kanals mest välbesökta slussområde, Bergs slussar. Här kan du beskåda slusstrappan Carl Johan med sju sammankopplade slussar, som höjer och sänker båtar 18 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn. Det finns rastplatser, toaletter och flertalet möjligheter till lunch- och fikastopp längs leden, så du kan vandra med lätt packning.

DISTANS

Valfritt samt förslag på en 20 kilometer lång tur

MISSA INTE

Upplev Göta kanal från vattnet genom kryssning med M/S Wasa Lejon. Hon trafikerar sträckan Berg-Borensberg varje dag från mitten av maj till mitten av september.

HITTA HIT

Tåg går till Linköping och Motala. Flertalet bussar trafikerar sträckan Linköping – Motala och stannar alla i Borensberg. Med bil följ de klassiska vandrarhemsskyltarna och sväng in på parken vid slussen, fortsätt vägen mellan Göta hotell och kanalen, håll kanalen på högersidan i 1 kilometer. Lokalbuss finns för transport tillbaka till Borensberg.

LEDBESKRIVNING

Du kan läsa ledbeskrivning här.

Vandra i Tyresta nationalpark

Stadsnära vandring genom urskog i Tyresta nationalpark

Blott två mil från Stockholms centrum finns Tyresta nationalpark. Runt nationalparken ligger Tyresta naturreservat som en skyddande zon. I området finns gott om vandringsleder bland orörd urskog, spännande spricklandskap, rika lövskogsområden, gamla odlingsmarker och en innerskärgård. Hällmarkslingan (5km) är en av lederna. Den utgår från Tyresta by (parkens huvudentré) och löper genom talldominerade hällmarker som är karaktäristiska för Tyrestaskogen. Grillplatser finns i både östra och västra delarna. Urskogsstigen (2,5 km) rekommenderas om du aldrig varit i en urskog tidigare. Runt slingan får både vuxna och barn anpassad information via skyltar- en lärorik vandring alltså! En bra utgångspunkt för dagsvandringar i Tyresta är boende på STF Lilla Tyresö vandrarhem som är en del av Tyresö Slottspark.

DISTANS

Valfritt

MISSA INTE

Intill vandrarhemmet finns också fyra olika pilgrimsleder att prova på!

HITTA HIT

Bussar går från Gullmarsplan i Stockholm till Tyresö Kyrka. Gå mot kyrkan, ta sedan höger över bron till Lilla Tyresö. Med bil körs Nynäsvägen söderut från Stockholm och E4:an. Sväng av mot Tyresö. Följ sedan skyltningen mot Tyresö Slott och vandrarhemssymbolen. Att vandra från Lilla Tyresö till nationalparkens östra port tar cirka 60 minuter för en vuxen person.

LEDBESKRIVNING
Du kan läsa ledbeskrivning här.

BOENDEN I NÄRHETEN

Vandra på Öland

Vandra i världsarvet på Södra Öland, längs Mörbylångaleden och Stora Alvarleden.

Hela södra Öland är sedan år 2000 ett världsarv tack vare det annorlunda odlingslandskapet som skiljer sig från andra platser på jorden. Öns geografiska läge, kalkberggrunden och det milda klimatet har tillsammans med människans påverkan skapat dessa förutsättningar. I världsarvet finns totalt 130 kilometer vandringsleder som passar för dagsturer. Ett förslag är att utgå från STF Stora Frögården som ligger 30 meter från den del av Mörbylångaleden som går längs Ölands västkust. Du väljer själv om du går söderut eller norrut. Brisen från Kalmarsund håller dig sval varma dagar, och solnedgångarna kommer bli minnesvärda. Ett annat alternativ som utgår ifrån STF Vickleby är vandring i naturreservatet Stora Alvaret. Pensionatet ligger cirka 2,5 kilometer från ledens västra port. Här får du uppleva en mosaik av naturtyper bestående av trädlös hedmark och kalksten. Stora Alvarleden är totalt 13 kilometer enkel väg. Lederna i Världsarvet är lättvandrade utan större höjdskillnader.

DISTANS

Valfritt

MISSA INTE

Många av Ölands vandringsleder är cykelbara- så varför inte rulla fram någon av dagarna?

HITTA HIT

Stora Frögården ligger en mil söder om Ölandsbron. Med bil ta höger direkt efter Ölandsbron och åk kustvägen igenom Färjestaden mot Mörbylånga. Vägskyltar visar sedan vägen ända fram till vandrarhemmet.

Till Vickleby kör du samma väg som ovan, mot Mörbylånga. Vid skylt Vickleby svänger du vänster och kör sedan vägen fram till skylt Capellagården. STF Vickleby ligger i ett stort gult hus intill. Tåg går till Kalmar central och därifrån buss som går direkt till Vickleby/ Stora Frö.

LEDBESKRIVNING

Du kan läsa ledbeskrivning här.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.