Poseidonstatyn på Götaplatsen i Göteborg

Att göra i Göteborg

Det är ingen slump att Sveriges framsida kallas för “Lilla London”. Det finns nästan lite oförskämt mycket att göra i Göteborg. Du åker snabbt med någon av stadens 240 spårvagnar från stadskärnan till kaféerna kring Järntorget, shoppingstråken i Nordstan och trähusen i Majorna. Den karga och saltstänkta skärgården är bara en båttur bort.

Naturnära aktiviteter i Göteborg

Känner du igen dig i beskrivningen “naturvän” kan du pusta ut. Det tar bara någon timme åka båt från Saltholmen till Göteborgs vackra – och helt bilfria – skärgårdsöar. Andra utflyktsmål är stadsparkerna, Botaniska trädgården, naturreservaten och de fridfulla vandringslederna, däribland Bohusleden. När skymningen faller kan unga och gamla barn dansa till levande musik på omsjungna Brännö brygga. Och på vintern kan du beundra stjärnhimlen i teleskop på Slottsskogens observatorium. Nöjesutbudet är imponerande året om. Trevliga kaféer och butiker kantar gatorna i Haga och din färska fisk handlar du förstås i klassiska Feskekörka. STFs fridfulla boenden finns på de finaste platserna i och utanför stan. Läs nedan tips på saker att göra i Göteborg enligt lokalborna själva.

10 saker att göra i Göteborg

Här listar vi de 10 bästa tipsen på aktiviteter i Göteborg enligt lokalborna själva. Perfekt för dig som vill upptäcka staden utanför de klassiska sevärdheterna. Hur många av dem kan du pricka av?

1) Området Röda sten vid Älvsborgsbron. Här finns konsthall, mysigt café och en härlig vy över Göteborgs hamninlopp. Ta stigen upp på berget, strosa bland till kolonilotterna och njut av en vacker solnedgång.

2) Kulturreservatet Gathenhielm i Majorna visar hur Göteborg såg ut på 1700-talet, innan de stora bränderna härjade här. Omgivande caféer och gator gör det ännu mer besöksvärt.

3) Vandra i Botaniska trädgården och naturreservatet Änggårdsbergen som ligger i direkt anslutning till varandra. Längst upp på toppen kan du blicka ut mot havet mellan Sverige och Jylland. Ta på dig bra skor och packa fikaväskan!

4) Familjetips! Färjenäsparken når du med Älvsnabben till hållplatsen Eriksberg. Promenera västerut utefter älven och se det nya Göteborg växa fram. Gå upp i parken och upptäck lekplatsen, skateparken, utegymmet, de historiska lämningarna, färjelägets anrika hus och café och den strålande utsikten.

5) Besök Kronhusbodarna mitt i stan, där ett gulligt café trängs med fina små butiker. Ger känslan av det gamla Göteborg.

6) Huset/vattentornet på berget i Landala är svårt att se men ger en fantastisk utsikt och historia för dig som hittar dit. Du ser hela Göteborg, kan äta picknick på stenarna eller trappan och beskåda den mystiska gamla tegelbyggnaden på toppen.

7) Upplev en tidig morgon i Azaleadalen i Slottsskogen. Kom gärna hit i juni, när azaleorna blommar.

8) Packa matsäcken och kliv ombord på Älvsnabben som går till Älvsborgs Fästning till priset för en spårvagnsbiljett. Hoppa av vid klippan, gå upp till fästningen och känn historiens vingslag.

9) Gör en dagstur till bilfria ön Vrångö i södra skärgården. Båtar går från Stenpiren i city, eller så kan du ta spårvagnen till Saltholmen och byta till båt där. Promenera runt ön, bada i en liten vik, njut av lugnet, duka upp din picknick eller ät på den lilla restaurangen.

10) Kikardammen/Ödledammen vid Slottsskogens observatorium. Ett stenkast från centrum med kollektivtrafik hittar du denna unika och fridfulla plats. I dammen lever vattensalamandern och här i grönskan kan du höra grodornas sång om våren. När observatoriet är öppet kan man se långt ut i rymden under mörka höst- och vinterkvällar.

På Liseberg kan du åka Balder, en av världens bästa berg- och dalbanor i trä.
Receptionschefen för STF Göteborg City Hotell

"Gör en utflykt till de mysiga skogarna runt Delsjön. Ta med fika, grilla korv eller bara njut av lugnet. Om du vill bada finns en fin badstrand med omgivande klippor."

Tatiana Vetter, Receptionschef STF Göteborg City Hotell

Ben och shoppingpåse i Göteborg
Skärgårdsbåtarna går året runt. Till södra skärgården åker du på samma biljett som du använder på spårvagnen.

Smultronställen och aktiviteter i Göteborg

Få ut mer av ditt besök! Kolla runt på Göteborgs officiella besöksguide  och hitta inspiration om vart du ska gå, vad du ska göra och var du ska äta.

Kanske har du tid över för att utforska mer av västkusten. På vastsverige.com finns bra tips om vad som händer i området.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.