Byggnader i solljus på Södermalm

Att göra i Stockholm

Stockholm är en mångsidig och för somliga oväntat grön tätort. Klassiska sevärdheter ligger intill personliga pärlor du ännu inte vet att du kommer att älska. Det finns oändligt med saker att göra i Stockholm. Dessutom har du nära till skärgården, som lockar med små välbevarade fiskesamhällen och vilsam stillhet bland kobbar och skär.

Aktiviteter i Stockholm för naturvänner

Lång är även listan över naturnära aktiviteter i Stockholm. Tyrestas vilda nationalpark, Nackareservatets skogar och sjöar eller Järvafältets varierade landskap, med ömsom trollska barrskogar, ömsom vidsträckta beteshagar. Den gröna stadsdelen Djurgården kallas för “Museiön” och här skänker de kloka gamla ekarna ro för alla som hittar hit. Dessa smultronställen är lättillgängliga med kollektivtrafik året runt. Du kan förstås även följa den ljumma Östersjövinden raka vägen ut till skärgården. Läs nedan tips på saker att göra i Stockholm enligt lokalborna själva.

5 saker att göra i Stockholm

Här listar vi de 5 bästa tipsen på aktiviteter i Stockholm enligt lokalborna själva. Perfekt för dig som vill upptäcka staden utanför de klassiska sevärdheterna. Hur många av dem kan du pricka av?

1) Ta tunnelbanan till Zinkensdamm på Södermalm och promenera förbi fina gamla söderkåkar upp till Skinnarviksberget. Härifrån är det 360 graders utsikt över Stockholm.

2) Upptäck lugnet mitt i storstaden på en promenad runt Skeppsholmen och Kastellholmen. Strosa längs kajerna och njut av de vackra Stockholmsvyerna eller upplev kultur av olika slag på något av museerna, flera av dem har gratis entré.

3) Den lilla parken framför Centralbadet längs Drottninggatan är en oslagbar liten gömd oas.

4) Promenera genom mysiga kvarter i kulturhistoriska Djurgårdsstaden. En lite undangömd pärla bland välkända sevärdheter på Djurgården. Fika på det lilla caféet i genuin båtmiljö och känn historiens vingslag.

5) Paddla kanot runt de centrala öarna Reimersholme och Långholmen. Kanotuthyrning finns i närheten. Glöm inte att unna dig en picknick på Reimersholme när du är där.

BOKA DITT STORSTADSÄVENTYR IDAG!

Boka boende

STF Prinsvillan

Stockholms skärgård

5 saker att göra i Stockholms förorter

Här listar vi de 5 bästa tipsen på aktiviteter precis utanför Stockholms tullar, i förorterna. Tipsen är skrivna av lokalborna själva. Perfekt för dig som vill upptäcka nya platser omkring Stockholm.

1) Vandra norrut längs Mälarens strand och få flera olika upplevelser: Fornborgen Gåseborg i Järfälla med utsikt över vikingafarleden, den arkitektoniskt unika Görvälns griftegård med vattentrappa och träkapell, den strandnära Bolinderstaden och Ängsjö friluftsgård med vidsträckta spår, café med hembakt, samt ny bastu.

2) Att stå i Hökarängens centrum är som att åka tillbaka 50 år i tiden. De gamla neonskyltarna skapar en myskänsla bland punkthusen, de små fiken och en prisbelönt ceviche-restaurang. Varje år firas Hökarängens dag då det är folkfest i mindre format. Varje utställare har fokus på hållbarhet.

3) Upplev norra förorten och ta dig till Blackebergs tunnelbanestation och promenera till Kaananbadet, en populär badstrand vid Mälaren. Fika på det fina trädgårdscaféet som har öppet året runt. Fortsätt gärna promenaden i det vackra Grimsta naturreservat.

4) Bara ett par stenkast från södra förorterna Fittja och Hallunda hittar man den fem kilometer långa Mälarpromenaden där man till fots eller på cykel nära vattnet kan ta sig fram genom kulturhistorien. Skyltar längs sträckan berättar om det rika djurlivet och naturen.

5) Södra skogskyrkogården är en pärla som få kommer till. Världsarv, historia och arkitektur i en imponerande kombination. Öppna ytor blandas med småkluriga perspektiv. Till detta ett lugn och en fridfullhet utan stora turistskaror.

Ta en drink 120 meter över marken i skybaren på Victoria Tower i Kista – Nordeuropas högsta hotell.
Pojke paddlar kajak i Stockholm

"Paddla kajak i Stockholms innerstad! Välj en uthyrare i centrala stan så är du omgiven av Stockholms sevärdheter från första paddeltaget."

David Forsberg, friluftsentusiast och Stockholmsbo

Stadshusets torn i solnedgång
Köp ett SL-kort för tre dagar eller en vecka och åk obegränsat på tunnelbana, bussar, spårvagnar och Djurgårdsfärjan i innerstaden.

Hitta dina smultronställen i Stockholm

På Stockholms officiella besöksguide Visitstockholm.com hittar du fina erbjudanden, tips på evenemang och guider till hur du tar dig runt stan på bästa sätt.

Om du vill upptäcka mer av Stockholm kan det vara en bra idé att införskaffa upplevelsekortet Stockholm Pass, som är fyllt med massor av entréer till populära attraktioner, sightseeingturer samt rabatter.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.