
Testa att gå på turskidor
Turskidåkning är kort och gott vinterns motsvarighet till vandring. Det är lätt att komma igång även för en skidnovis, inte minst eftersom turskidor är breda och stabila att använda. Inledningsvis kan det förstås vara klokt att utforska mindre kuperade landskap. I fridfulla skogar slipper du vinden och kan använda dig av markerade vinterleder. Bäst av allt – i djup snö och flack terräng gör det inte ont att trilla. När du blir varm i kläderna kan du börja vidga dina vyer, mot fjällets sluttningar.
Flera av våra fjällstationer erbjuder prova på-turer eller hela nybörjarveckor. Härifrån kan du göra kortare utflykter helt i ditt eget tempo. Försök att inte ta med dig för mycket packning. Kanske räcker en liten dagstursäck, så får du en bekväm och avkopplande tur.
Paket för nybörjaren
Utforska vinterfjällen på turskidor tillsammans med våra kunniga guider. Här njuter nybörjare av fantastiska naturupplevelser i trevligt sällskap!
-
Storulvån - Turskidor Grundkurs
Jämtlandsfjällen
2024-04-05 - 2024-04-17
Boende ingår
Från 6135 kr
-
Saltoluokta - Första Fjällturen
Laponia
2024-03-10 - 2024-04-12
Från 7815 kr
-
Grövelsjön - Turskidor Grundkurs
Grövelsjön, Rogenområdet
2024-01-29 - 2024-02-24
Boende ingår
Från 7300 kr
-
Abisko - Prova på turskidor
Lappland
2023-11-21 - 2024-04-28
Från 760 kr
-
Saltoluokta - Turskidor Grundkurs
Laponia
2024-03-04 - 2024-03-23
Boende ingår
Från 7325 kr
Fjällstationer för nybörjaren
Duktiga fjällguider, små äventyr på turskidor och en mysig fjällstation som bekväm bas. Här trivs nybörjaren extra bra!
-
STF Grövelsjön Fjällstation
Grövelsjön, Rogenområdet
Från 420 kr
-
STF Abisko Turiststation
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 445 kr
-
STF Vålådalen Fjällstation
Jämtlandsfjällen
Från 370 kr
-
STF Storulvån Fjällstation
Jämtlandsfjällen
Från 225 kr
-
STF Kvikkjokk Fjällstation
Kungsleden
Från 460 kr
-
STF Saltoluokta Fjällstation
Laponia
Från 360 kr

Hyr din utrustning
På de allra flesta fjällstationerna kan du hyra utrustning, utmärkt för både plånboken och miljön. Visste du att som medlem i STF har du rabatt när du hyr utrustning?
10 tips för nybörjare
- Välj rätt skidor för din tur. Nybörjare använder skidor som är deras egen längd, medan skidor för proffs kan vara lite längre. Ett tips är att för enkelhetens skull börja med vallningsfria skidor. Du kan hyra skidor på flera av våra fjällstationer.
- Klä dig enligt lager på lager-principen. Använd ull eller funktionsmaterial och undvik bomull, så håller du dig varm och torr även om du blir blöt eller svettas. Skalplagg ytterst, gärna med extra plats för kläder under och rejäl huva för att skydda mot vind. Med dubbla strumpor så undviker du skoskav. Undvik för tajt sittandes pjäxa så slipper du frysa om fötterna.
- Packa smart så att du slipper bära onödigt tungt. En ryggsäck på 40 liter räcker för dagsturen.
- Karta och kompass hjälper dig att planera din tur och är obligatoriska att ha med. Du kan även ta med en GPS eller ladda ner en digital fjällkarta och använda i offline-läge i mobilen. Tänk på att mobilen sällan har täckning och att batterier och powerbanks är väldigt känsliga för kyla.
- Undvik att färdas själv på vinterfjället, följ markerade leder och lämna alltid ett färdmeddelande. Det viktigaste i meddelandet är när du beräknas återvända samt att du kommer höra av dig då.
- Ta med första förband, elastisk binda och skavsårplåster. Läs mer om säkerhet genom att besöka Fjällsäkerhetsrådet.se
- Fjällväder kan växla snabbt. Kolla väderleksrapporten en extra gång innan du ger dig ut och anpassa din tur därefter.
- När det blåser och drevar är det praktiskt med en vindsäck, alltså ett enklare vind- och regnskydd. Du kan även ta med en bivackspade och gräva en grop där du kan sitta i lä. En tunn lina för navigering mellan ledkryss i dålig sikt är även att rekommendera.
- Ta med mer mat och varm dryck än vad du behöver för din tur om något skulle hända.
- Använd solskyddsfaktor och solglasögon även när det är molnigt, eftersom snön reflekterar solen.
- I nationalparker och naturreservat kan allemansrättens rättigheter och skyldigheter variera beroende på område. Våra STF-värdar berättar gärna om vilka regler som gäller för just den platsen du planerar att besöka.