Turskidåkning i snötäckt fjällvärld

Tur­skidåkning för erfarna

Tystnad, storslagna vidder, mäktiga högfjäll, glaciärer och orörd snö. Belöningarna är många för dig som färdas bortom de vanligaste lederna på turskidor. Utforska fjällvärldens vackra och mer okända pärlor på någon av våra guidade turer. Eller sätt ihop din egen rutt mellan våra fjällstationer och fjällstugor.

På turskidor mellan fjällstugor

Mitt ute på oändliga vita vidder står STFs fjällstugor och väntar på fjällfarare. Stugorna ligger 10–20 km från varandra längs välmarkerade vinterleder. Om du är van vid turskidåkning är det underbart att upptäcka landskapet mellan stugorna. Du kan antingen förbetala för din övernattning här på hemsidan, eller betala på plats. I fjällstugorna betalar du för en ospecificerad bädd.

Rutinerade fjällrävar kan välja att sova i tält. Då gäller det att ha lavinkunskap, rätt utrustning och god koll på fjällnavigering. Oavsett hur långt du åker gör du rätt i att läsa på lite extra om fjällsäkerhet. STF håller vinterfjällkurser för dig som vill lära dig att vintertälta eller gräva snöbivack.

Packning för din flerdagstur

När du ska vara ute under flera dagar behöver du ungefär samma saker med dig som på en dagstur, plus ytterligare utrustning beroende på hur du ska bo. Vid flerdagsturer avlastar du ryggen genom att använda pulka för den tunga packningen. Läs våra packtips här!

Hyr din utrustning

På de allra flesta fjällstationerna kan du hyra utrustning, utmärkt för både plånboken och miljön. Visste du att som medlem i STF har du rabatt när du hyr utrustning? 

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.