Alpint

Utförsåkning i de svenska fjällen erbjuder allt från nybörjarbackar till offpist. Åk slalom nedför Åres VM-backar eller njut av Nouljas offpist. Packa picknick och gör en utflykt i Sälens barnvänliga områden eller åk skidor på midsommarafton i Riksgränsen. Efter en dag i backen kan du välja mellan after-ski eller att bara luta dig tillbaka och blicka ut över fjällen. Vi har fjällstationer, hotell och vandrarhem som ligger riktigt nära backarna.
Sverige har över 260 skidanläggningar från Skåne till Lappland.

"Boka en guide när du åker offpist! När någon annan visar vägen hamnar du på platser du annars skulle ha missat."

Caroline Strömberg, Professionell friåkare och grundare till inspirationsnätverket InspireUs

Det krävs en del kunskap för att åka offpist på ett säkert sätt. Rätt teknik, rätt utrustning och kunskap om utrustningen gör dig väl förberedd på ett åk utanför de pistade backarna.

Allemansrätten & utförsåkning

Våra svenska fjäll är öppna för alla, men för dig som åker utför finns vissa saker som är bra att tänka på. Skidanläggningar har till exempel särskilda regler för hur man får använda liftsystemet. Det kan handla om vilken utrustning som är tillåten eller vilka tider du får vistas i backen. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för den skidanläggning du ska besöka.

Ta det extra försiktigt om du hamnar utanför preparerade nedfarter eller vid sidan av backen. Du får till exempel inte bryta några grenar eller skada snöfria berghällar. Håll koll på skyltar och markeringar om du åker offpist. Kolla om det finns risk för laviner innan du ger dig iväg. Annars riskerar du både din egen och andras säkerhet.

Om du pausar, ta gärna en extra titt innan du åker vidare så att du inte har glömt kvar något skräp.

Läs mer och fördjupa dig om fjällsäkerhet på: fjällsäkerhetsrådet.se

Vad ska jag packa?

Skidor, snowboard, pjäxor och annan utrustning finns att hyra på nästan alla skidanläggningar. Kolla upp uthyrningsmöjligheterna innan du åker. Några andra saker kan vara bra att packa när du ska åka utför första gången.

  • Undvik helst bomull närmast kroppen. Välj i stället underkläder och underställ i ull eller syntetmaterial. Då håller du dig varm och torr hela dagen. Ett par tunna skidstrumpor som passar bra i pjäxorna kan vara en god idé att packa ner. Blir det för trångt i pjäxan fryser du lättare. En buff håller dig varm om halsen även om det blåser och snöar.
  • Solljuset reflekteras i snön. Skydda ansiktet med hög solskyddsfaktor och använd skidglasögon även om det är molnigt.
  • En mindre ryggsäck kan vara bra att ha för att packa termos, något att äta, sittunderlag och extrakläder.
  • Ta gärna med flera par vantar och mössor så att du kan byta till torra om det behövs. Vantarna får gärna vara av olika slag, både tjocka och tunna.
  • Använd hjälm så skyddar du huvudet, även om du själv åker varligt så finns det andra som inte gör det och kan köra in i dig. Ryggskydd kan också vara skönt att ha.