
Boka ditt cykeläventyr redan i dag!
Ta en titt på Svenska Turistföreningens cykelaktiviteter och paket.

"På cykeln hinner du se och uppleva mycket, och det är lätt att stanna till och njuta av naturen. Cykla i ett lagom tempo, och välj gärna småvägar du annars inte tar."

Boenden nära ditt nästa cykeläventyr
-
STF Lugnåsberget Ekohotell
Västergötland
Från 295 kr
-
STF Musteriet i Djursdala
Småland
Från 450 kr
-
STF Station Linné
Öland
Från 360 kr
-
STF Malingsbo Herrgård
Dalarna
Från 460 kr
-
STF Vita Krala
Närke
Från 450 kr
-
STF Göteborg/Stigbergsliden Vandrarhem
Göteborg
Från 235 kr
Allemansrätten på cykelturen
Tar du med cykeln på semestern åker du enkelt längs markerade cykelleder. Vill du rasta eller övernatta är det aldrig långt till något av STFs boenden.
Vill du i stället tälta går det bra att göra det ett par nätter på privat mark. Vill du bo längre än så behöver du fråga markägaren om lov. Kom ihåg att välja tältplats med omsorg och placera tältet en längre bit ifrån närmsta bostadshus. Var försiktig när du slår upp tältet så att inte marken skadas.
Vill du stanna till och njuta av naturen? Blommor, bär och svampar går bra att plocka, men håll koll på vilka arter som är fridlysta i regionen.
Om du gör upp eld är sand och grus ofta bra underlag att elda på. Undvik däremot nakna bergytor eller mark som lätt skadas. Var vaksam så att elden inte sprider sig. Tänk på att det ofta är eldningsförbud under sommaren, ett fältkök kan därför vara bra att ha med. Behöver du bränsle till elden går det bra att plocka lösa grenar och kvistar från marken, men bryt inte av något från växande träd och buskar.
Innan du cyklar vidare, ta gärna en extra titt så att du inte glömmer kvar något skräp.
Vad ska jag packa?
För dig som ger dig ut på cykelsemester för första gången finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Ofta kan packningen delas upp i gruppen om ni är fler i sällskapet. Lämna gärna lite plats i ryggsäcken för mat eller souvenirer som du köper under resans gång. För att turen ska bli så rolig och säker som möjligt är det viktigt att inte packa för tungt. Här har vi samlat några enkla och värdefulla tips.
- Det finns mängder av olika hjälmar, välj den som passar dig bäst. En CE-märkt hjälm som är lätt att ställa in är ett bra val.
- Kläder väljer du beroende på väder och säsong, men ett par vadderade cykelbyxor är en bra början. Ett par handskar eller vantar kan vara skönt vid kallare väder.
- Du bränner dig lätt när du är ute och cyklar på sommaren. Solglasögon och solkräm ger ett bra skydd. Kom ihåg öronen! En buff eller knuten snusnäsduk skyddar huden i nacken mot solens strålar.
- Förvara telefonen i ett vattentätt fodral så blir den inte blöt om det börjar regna.
- Karta och kompass hjälper dig så att du inte hamnar på villovägar.
- Ta med dig en pump, och gärna en extra slang om du cyklar långt. Ett miniverktyg med kedjebrytare, däckavtagare, självhäftande punkalappar, extra kedjelänk samt silvertejp är praktiskt att ha i ryggsäcken.
- Första förband är alltid bra att ha med sig om olyckan skulle vara frame.
- Myggmedel håller oinbjudna gäster borta.
Fördjupa dig
Cykelfrämjandet arbetar med allt inom cykling – från cykelutbildningar till politisk påverkan för ett bättre cykelklimat. Cykelfrämjandet menar att ökad cykling är bra för såväl miljön som folkhälsa och städernas framkomlighet. Här hittar du också mängder av tips och härlig cykelinspiration.