Kvinna och man cyklar mountainbike

Mountainbike

Upplev känslan av att svepa fram längs härliga och utmanande cykelleder! Vilda skogar, branta backar, tekniska stigar - allt för att utmana din cykelkick. Sverige bjuder på oändliga möjligheter för stigcykling. Här har vi samlat tips och inspiration för för dig som är MTB-entusiast.

Populära cykelleder för MTB

MTB-cyklare sitter och vilar under ett träd

Sverige är fullt av platser där du som älskar MTB kan njuta av fantastisk åkning, såväl cross country som downhill. De bästa cykellederna erbjuder allt från branta klättringar och tekniska utmaningar till hisnande nedfarter och fantastiska utsikter.

Man behöver faktiskt inte ge sig ut i vildmarken för att njuta av mountainbike! Runt Stockholm finns ett flertal ledsystem för alla nivåer av cyklister. Strax söder om Stockholms innerstad ligger faktiskt ett av Stockholmsområdets bästa områden för stigcykling – Nackareservatet. Sugen på mer fart? Då hittar du Hammarbybacken mitt i stan, som under sommarhalvåret, erbjuder brant nedförscykling.

Ett av de kanske mest populära och berömda resmålen för mountainbike-fantaster är Järvsö i vackra Hälsingland. Ett riktigt paradis för alla typer av cyklister. Här ligger Järvsö Bergcykel Park som erbjuder 23 leder, från lätta gröna till utmanande svarta och Barbo, som är byggd som en berg-och-dal-bana för MTBs. Härliga magpirr utlovas i kurvorna! Dalarna och Tiveden är andra områden som är kända för sina suveräna cykelleder.

Åre är också en cykelfavorit med sina vindlande skogsstigar. Här hittar du Skandinaviens största Bike Park som erbjuder episk downhill på Åreskutan såväl som lättrullad, familjevänlig trail i Björnen. Här finns också en pumptrack och ett skillsområde för teknikträning.

Cross country/ XC och Downhill

Kille cyklar MTB

Det finns olika typer av MTB-cykling, de två kanske mest kända är cross country/ XC och downhill .

Cross country är cyklingens motsvarighet till längdåkning. Du cyklar på stigar eller skogsvägar, på utmärkta leder eller bara dit du känner för. Turerna kan vara från några kilometer till flera mil långa och du testar din kondition, uthållighet och tekniska skicklighet. Här rekommenderas lätta cyklar med måttlig slaglängd på dämparna, som även kan låsas för att minska effektförlust i enklare terräng och uppförsbackar.

Downhill är precis som det låter – full fart utför. Man kan jämföra det med skidåkningens utförsåkning i pistad nedfart. Enkelt förklarat går det ut på att ta sig nedför en markerad bana i naturen eller i en särskild cykelpark. Den markerade banan består ofta av branta stigar nedför bergssidor eller slingriga tunna spår med stenar och rötter, båda med varierad svårighetsgrad. Fulldämpade cyklar med relativt få växlar och lång slaglängd på dämpningen är det du bör välja här. Tänk på att ta det lugnt i början och använd alltid skydd.

Att tänka på

  • Har du aldrig testat förut? Ta hjälp av en instruktör första gången
  • Gå inte ut för hårt – börja på de enklaste banorna och kör försiktigt
  • Börja med att värma upp. Är din kropp uppvärmd minskar risken för skador
  • Ha alltid på dig skydd och hjälm samt var uppmärksam på de runt omkring dig
  • Kom ihåg att ta en paus, äta och dricka. Då orkar du cykla mer!

Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.