Sportigt par på mountainbike

Mountainbike

Trampa fram längs kusten, genom skogen eller över fjällvidderna. Äventyr på mountainbike behöver inte vara hårresande långa, leriga eller tävlingsinriktade. Du kan anpassa turen efter din egen förmåga.

I Sverige finns terränger för alla typer av cykeläventyr. Besök fjällandskapet omkring Storulvån, se Lugnåsbergets trolska skogar, eller trampa iväg på upptäcktsfärd i Bergslagen. Charmen med cykling är att du lätt kan anpassa turen efter din egen nivå. Det betyder att du kan packa ned fika och åka iväg över dagen, eller satsa på en längre cykelsemester med familjen. Varför inte ta med dig kompisgänget på downhill-äventyr i Sälen? Eller utforska de bilfria cykellederna vid Österlen? Du väljer själv var du lägger ribban.

Läs gärna på en smula om allemansrätten, så vet du vad som gäller på färden. Du som gillar upplevelser med vinden i håret har mängder av cykelvänliga miljöer att utforska.

Cykla downhill

Oavsett din nivå är det oförglömligt att susa ner längs välpreparerade spår i skogen. Att cykla downhill är en unik naturupplevelse. Börja med att ta hjälp av en instruktör som är van vid downhill. I Sverige finns milslånga cykelanpassade leder och nedfarter, både i fjällen och söderut i landet.

I Åre och Järvsö finns Sveriges största downhillparker.
Mountainbike på skogsväg

"Cykla längs fjällstigarna i Härjedalen! Börja vid Kläppen och följ vandringsleden genom Kesudalen. Det ståtliga Helags har du i bakgrunden. Efter en våffla på fjällstationen tar du fjällstigen tillbaka ner till Ljungdalen."

Cecilia Thomasson, läkarstudent och världsmästare i mountainbikeorientering

Cykelhjul i närbild
Ett tips till dig som älskar din mountainbike! I Storulvån kan du cykla både landsväg och cross country på samma semester. Missa inte heller norra Europas största cykelfestival, Åre Bike Festival, i juli varje år.

Allemansrätten & mountainbike

Den svenska naturen är öppen för alla. Du får cykla nästan överallt. Tänk bara på att inte åka över planteringar eller mark som lätt skadas. I skogen bör du vara extra uppmärksam på nya granplanteringar som är lätta att missa.

En mountainbike lämnar ofta större spår efter sig än ett par fötter. Om du cyklar på känslig mark, ängar och mjuka stigar, kan du försöka ta det lite lugnare. Se till att anpassa åkningen efter underlaget. På vissa platser finns skilda vandrings- och cykelleder och här gäller det att respektera hänvisningarna.

Enskilda vägar får du åka på så länge du respekterar tomtgränser i närheten av bostadshus. Det går också fint att cykla på motionsspår och vandringsleder, men det är bra att visa lite extra hänsyn. Spåren är ju i första hand skapade för fotgängare eller löpare.

Nationalparker och reservat har särskilda regler för hur du får cykla. Det är ofta tillåtet längs vissa leder, men ibland får du inte cykla alls. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur. Läs gärna på ännu mer om allemansrätten inför din utfärd.

Om du pausar längs vägen, ta gärna en extra titt innan du cyklar vidare så att du inte har glömt kvar något skräp.

Vad ska jag packa?

En cykel och en hjälm räcker långt för ett äventyr på två hjul men ibland behövs det extrautrustning. För dig som cyklar mountainbike för första gången har vi samlat några smarta tips. Packningen anpassar du efter vilken typ av cykeltur du ger dig ut på, se bara till att inte packa för tungt.

  • Det finns mängder av olika hjälmar, välj den som passar dig bäst. En CE-märkt hjälm, som är lätt att ställa in för just ditt huvud, är ett bra val. När du cyklar downhill har du integralhjälm.
  • När du cyklar downhill behöver du ytterligare skydd såsom knä- och armbågsskydd samt ryggskydd
  • Kläder väljer du beroende på väder och säsong. Vadderade cykelbyxor, som skyddar mot skavsår, är dock en bra början. Ett par handskar kan vara skönt vid kallare väder och skyddar dessutom mot grenar och skrapsår. Skiner solen är det lätt hänt att du bränner dig på cykelturen. Solglasögon, solkräm och keps, buff eller mössa ger ett bra skydd.
  • Ta med dig en pump och en extra slang. Ett miniverktyg med kedjebrytare, däckavtagare, självhäftande punkalappar, extra kedjelänk samt silvertejp är också praktiskt att ha i ryggsäcken.
  • Förvara telefonen i ett vattentätt fodral så blir den inte blöt om det börjar regna.
  • Första förband och plåster är alltid bra att ha med sig på cykelturen.

Fördjupa dig

Cykelfrämjandet hittar du du det mesta som handlar om cykling – från cykelutbildningar till politisk påverkan för ett bättre cykelklimat. Cykelfrämjandet menar att ökad cykling är bra för såväl miljön som folkhälsa och städernas framkomlighet. Här hittar du också mängder av tips och härlig cykelinspiration. Happy MTB är ett forum för alla som älskar mountainbike.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.