Mountainbike

Cykla fram längs kusten, genom skogen eller över fjället. Sverige har terränger för alla typer av cykeläventyr. Cykla mountainbike i Storulvåns bergslandskap, Ombergs ekopark eller Steninges bokskogar. Vi erbjuder vandrarhem, hotell, fjällstugor och fjällstationer i närheten av Sveriges bästa mountainbikeleder, från norr till söder.
I Åre och Järvsö finns Sveriges största downhillparker.

"Cykla längs fjällstigarna i Härjedalen! Börja vid Kläppen och följ vandringsleden genom Kesudalen. Det ståtliga Helags har du i bakgrunden. Efter en våffla på fjällstationen tar du fjällstigen tillbaka ner till Ljungdalen."

Cecilia Thomasson, läkarstudent och världsmästare i mountainbikeorientering

Ett tips till dig som älskar cykling: i Storulvån kan du cykla downhill, landsväg och cross country på samma semester! Missa inte heller norra Europas största cykelfestival, Åre Bike Festival, som drar igång i juli varje år.

Allemansrätten & mountainbike

Den svenska naturen är öppen för alla. Du får cykla nästan överallt. Tänk bara på att inte åka över planteringar eller mark som lätt skadas. Var extra uppmärksam på nya granplanteringar som är lätta att missa.

Enskilda vägar får du åka på så länge du respekterar tomtgränser i närheten av bostadshus. Det går också bra att cykla på motionsspår och vandringsleder, men eftersom spåren är skapade för de som går eller springer så är det bra att visa lite extra hänsyn.

En mountainbike lämnar ofta större spår efter sig än ett par fötter så var gärna lite försiktig om du cyklar i terrängen. Det gäller särskilt på känslig mark, till exempel ängar och berghällar. Försök att anpassa åkningen efter underlaget, om stigarna är mjuka kan du behöva ta det lite lugnare. På vissa platser finns skilda vandrings- och cykelleder, respektera hänvisningarna.

Nationalparker och reservat har särskilda regler för hur du får cykla. Det är ofta tillåtet längs med vissa leder, men ibland får du inte cykla alls. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur.

Om du pausar längs med vägen, ta gärna en extra titt innan du cyklar vidare så att du inte har glömt kvar något skräp.

Vad ska jag packa?

En cykel och en hjälm räcker långt för ett äventyr på två hjul men ibland behövs det extrautrustning. För dig som cyklar mountainbike för första gången har vi samlat några smarta tips. Packningen anpassar du efter vilken typ av cykeltur du ger dig ut på, se bara till att inte packa för tungt.

  • Det finns mängder av olika hjälmar, välj den som passar dig bäst. En CE-märkt hjälm, som är lätt att ställa in för just ditt huvud, är ett bra val. När du cyklar downhill har du integralhjälm.
  • När du cyklar downhill behöver du ytterligare skydd såsom knä- och armbågsskydd samt ryggskydd
  • Kläder väljer du beroende på väder och säsong. Vadderade cykelbyxor, som skyddar mot skavsår, är dock en bra början. Ett par handskar kan vara skönt vid kallare väder och skyddar dessutom mot grenar och skrapsår. Skiner solen är det lätt hänt att du bränner dig på cykelturen. Solglasögon, solkräm och keps, buff eller mössa ger ett bra skydd.
  • Ta med dig en pump och en extra slang. Ett miniverktyg med kedjebrytare, däckavtagare, självhäftande punkalappar, extra kedjelänk samt silvertejp är också praktiskt att ha i ryggsäcken.
  • Förvara telefonen i ett vattentätt fodral så blir den inte blöt om det börjar regna.
  • Första förband och plåster är alltid bra att ha med sig på cykelturen.

Fördjupa dig

Cykelfrämjandet hittar du du det mesta som handlar om cykling – från cykelutbildningar till politisk påverkan för ett bättre cykelklimat. Cykelfrämjandet menar att ökad cykling är bra för såväl miljön som folkhälsa och städernas framkomlighet. Här hittar du också mängder av tips och härlig cykelinspiration. Happy MTB är ett forum för alla som älskar mountainbike.